instant fap
NaslovnicaBiH

Niko, pa ni Petrić ne mogu uskratiti prava građanima

Niko, pa ni Petrić ne mogu uskratiti prava građanima

Građanska inicijativa „Glasaću za Srebrenicu“ oštro osuđuje neprimjerene izjave predsjednika Centralne izborne komisije BiH (CIK) Branka Petrića kojima dovodi u pitanje legitimnost izbora u opštini u kojoj je u julu 1995. godine počinjen genocid.

“Niko, pa ni Branko Petrić, nema pravo da ograničava Ustavom i zakonima garantovane slobode kretanja i izbora prebivališta građana Bosne i Hercegovine. Stoga, još jednom ponavljamo da građani BiH imaju pravo da se na način na koji to žele kreću i borave na teritoriji cijele suverene države Bosne i Hercegovine jer im to dopuštaju Ustav i zakoni BiH”, navode iz Inicijative “Glasaću za Srebrenicu”.

Upozoravaju da je Branko Petrić, predsjednik CIK-a BiH – tijela koje ima najsvetiji posao u svakoj demokratiji, a to je verifikacija na izborima iskazane narodne volje, svojim izjavama izašao izvan Ustavom i zakonom propisanih ovlasti CIK-a BiH i mora snositi odgovornost zbog toga pred Parlamentarnom skupštinom BiH.

Sramno je da predsjednik CIK-a, genocid smatra legitimnim, dok zakonitu i na ustavnim principima utemeljenu registraciju birača, smatra nelegitimnom.

“Petriću, koji je jučer nastupio kao trbuhozborac Rajka Vasića, želimo poručiti da će ukoliko svoje nakane žele provesti u djelo morati pribjeći mehanizmima prisile i snositi odgovornost za sve što će uslijediti poslije toga”, kažu iz Inicijative “Glasaću za Srebrenicu”.

Dalje navode da je predsjednik CIK-a ovim nastavio ugrožavati povjerenje građana u demokratski izborni proces, narušavati ugled institucije koja treba garantirati provođenje građanske volje i pravičnu implementaciju fundamentalnog principa demokratije – provođenja izbora i prava građana na direktno učešće u izboru svojih predstavnika. Petrić, kao i ostali članovi CIK-a, imaju ustavnu i zakonsku obavezu da osiguraju poštene i fer izbore koji će biti autentični izraz volje građana Bosne i Hercegovine.

Prema podacima Inicijative, na biračkom spisku za Opštinu Srebrenica, se još uvijek nalaze stotine nekadašnjih interno raseljenih osoba koje su prije nekoliko godina napustile Srebrenicu i u čije ime obično glasaju lokalni zvaničnici iz SNSD-a.

Iz Inicijative upozoravaju da su istovremeno, kao rezultat planskog i nezakonitog upisa u državljanstvo BiH koje su MUP i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS vodili do 2004. godine u podrinjskim opštinama bili ili su još uvijek prijavljeni pripadnici srbijanskog organiziranog kriminala.

“Njihova imena se, također, još uvijek nalaze na biračkom spisku i posao je CIK-a da naloži reviziju hiljada birača koji su prijavili prebivalište u Srebrenici od 1996. do 2004. godine, umjesto što prijeti poreskim obveznicima koji ga debelo i nezasluženo plaćaju”, kaže se na kraju saopćenja Građanske inicijative “Glasaću za Srebrenicu”.

KOMENTARI