instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Budimo humani! / Evo kako možete pomoći nezbrinutim životinjama u hladnim danima

Budimo humani! / Evo kako možete pomoći nezbrinutim životinjama u hladnim danima

Bosnu i Hercegovinu, proteklih dana prekrio je sniježni prekrivač, a meteorolozi su za naredne dane najavili ekstremne hladnoće i minuse.

Sa pravom zimom koja je nastupila, ljudi iz plakara će izvaditi topliju garderobu, pojačati grijanje…

Isto tako, i životinjama treba dodatne njege i pažnje tokom hladnih i snijegom okovanih dana, a posebno onima koje se nalaze nezbrinute na ulici i nemaju svog „prijatelja“ koji će im pomoći u preživljavanju.

Upravo, u ovom trenutku na ulicama širom bh. gradova nažalost je mnogo napuštenih životinja koje nemaju gdje da se sklone, nemaju šta da jedu, nemaju čime da se ogrnu.

Prva stvar koju, gotovo, svi mogu uraditi jeste da psima koji žive u njihovim susjedstvima u narednim danima omoguće u posudama malo jaču hranu i toplu vodu, koju će ostaviti na vidnom mjestu ali zaštićenom od padavina. Također, pozivamo sve koji su u mogućnosti da baš ovih dana ponude sklonište i dom nezbrinutim psima i mačkama i time spase, upravo, neku od ovih životinja.“, rekla je za Radiosarajevo.baSanja Bianculli iz Fondacije Dogs Trust.

Doktor veterine Mirza Gazdić, sve čitatelje portala Radiosarajevo.ba savjetuje, da prije svega pozicije u naseljima na koje ćemo ostaviti hranu budu natkrivene zbog mogućnosti da usljed snijega se ta hrana zaledi, a onda ona gubi na kvaliteti i više je štetna nego korisna za same životinje.

„I psima kao i nama tokom zime treba mnogo više energije kako bi tijelo održalo normalnu temperaturu. Porcije hrane koje ostavljate neka budu većeg obima i ako postoji mogućnost servirajte toplu hranu ako će ju pas ili mačka jesti odmah. U slučaju da će hrana stajati duži vremenski period na otvorenom, onda je najbolje da ona bude suha, odnosno da to budu krekeri i tome slično.“, ističe veterinar Gazdić za Radiosarajevo.ba.

Kako naglašava, bitno je da se u narednim danima voda ostavlja topla i sto šešće mijenja, kako se ona ne bi zaledila, a da se po mogućnosti mačkama koje se nalaze oko vaših domova ponudi toplo mlijeko.

Također, veterinar Mirza Gazdić je dodao da svako u svom kraju obrati pažnju i na ptice jer su i one veoma ugrožene u ovim zimskim danima, tako što će im hranu poput zrna pšenice ili izmrvljenog hljeba ostavljati u nekoj plastičnoj posudi ili na komadu kartona.

I za kraj, portal Radiosarajevo.ba poručuje svima koji imaju mogućnost, a već odavno žele da udome neku životinju, da je sada pravi trenutak da donesete upravo takvu odluku…

KOMENTARI