instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Naredne 4 godine ne bi trebalo biti problema sa izdavanjem ličnih dokumenata

Naredne 4 godine ne bi trebalo biti problema sa izdavanjem ličnih dokumenata

U naredne četiri godine građani Bosne i Hercegovine ne bi trebali imati problema sa izdavanjem ličnih dokumenata.

Ovo je rekao Radivoje Trbić, zamjenik direktora Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) tokom današnje posjete uredu u Banjoj Luci članova Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

U razgovoru sa zamjenikom direktora IDDEEA-e Radivojem Trbićem i njegovim saradnicima, članovi Komisije izrazili su zadovoljstvo što je IDDEEA ispunila veći broj preporuka, te najavili da će uskoro biti realizirane i ostale preporuke Ureda za reviziju institucija BiH.

Govoreći o provođenju preporuke Ureda koja se odnosi na postupak izbora najpovoljnijeg dobavljača za izgradnju zgrade na način koji je predviđen Zakonom o javnim nabavama, zamjenik ravnatelja IDDEEA-e istaknuo je da će se kod sprovođenja novog postupka voditi računa o dosljednoj primjeni svih odredaba Zakona o javnim nabavama, jer, kako je rekao, nerješavanje tog pitanja odražava se na normalno i učinkovito funkcioniranje IDDEEA-e.

Informirajući članove Komisije o radu Agencije, Trbić rekao je da postoje poteškoće oko izrade i izdavanja pasoša. S tim u svezi, zamjenik direktora istakao je da mnoga pitanja koja se trebaju riješiti nisu samo u nadležnosti IDDEEA, što znači da, kako je rekao, i drugi subjekti u procesu moraju dosljedno poštivati zakonska rješenja.

Poručio je da će IDDEEA učiniti sve što je u njenoj nadležnosti kako građani BiH u budućnosti ne bi imali posljedica kada je riječ o izradi osobnih dokumenata.  Trbić je pozvao članove Komisije da, u skladu sa svojim nadležnostima, rade na sprečavanju i otklanjanju novih problema u svezi s ovim pitanjem.

Zamjenik direktora IDDEEA-e izrazio je žaljenje i zbog odliva kadrova, te istaknuo činjenicu da do sada nije dobijena suglasnost Vijeća ministara BiH za nova upošljavanja. Članovi Komisije naglasili su kako je potrebno da IDDEEA, u skladu sa zaključkom Doma naroda PSBiH, na svojoj web stranici objavi plan za izvršenje preporuka Ureda za reviziju institucija za 2015. godinu i poručili da će poduzeti sve potrebne korake s ciljem rješavanja mnogih problema sa kojima se IDDEEA susreće u svom radu.

Delegaciju Komisije za budžet i finansije Doma naroda PS BiH predvodila je predsjedavajuća Ljilja Zovko, a u njoj su bili i zamjenik predsjedavajuće Sifet Podžić, te članovi Komisije Zdenka Džambas i Dragutin Rodić.

Oni su posjetili u Banoja Luci centralni ured IDDEEA-e s ciljem praćenja realizacije preporuka Ureda za reviziju institucija BiH i zaključaka Doma naroda PSBiH u svezi sa razmatranjem revizorskih izvješća za 2015. godinu za institucije koje su od Ureda za reviziju institucija BiH dobile „mišljenje s rezervom“ i „mišljenje s rezervom uz skretanje pozornosti“.

KOMENTARI