instant fap
NaslovnicaSport

Priča o veselom dječaku koji je postao heroj modernog fudbala

Priča o veselom dječaku koji je postao heroj modernog fudbala

Piše: Haris Zilić

Fudbal nas je navikao na priče koje nekada poredimo i sa bajkama. Ta dječija igra, radost, loptanje, želja za pobjedom uspjehom znaju u čovjeku probuditi više nego što i sam očekuje.

Jedan klik, glas prije osam godina rodio je zvijezdu i heroja modernog fudbala. Pred trening El Mokawloona, egipatskog premijerligaša na stadion je došla grupica navijača, koja su sa ograde dozivali 18-godišnjeg dječaka, Mohameda Salaha. Više u zezanju i malom “bockanju” nisu ni slutili da prozivaju momka koji će u narednoj deceniji držati u fudbalu onu ravnotežu romantizma i definicije te radosne igre.

Dan nakon treninga, Salah je debitovao za El Mokawloon, proglašen je igračem utakmice, a u prve dvije seniorske karijere odigrat će 28 utakmica uz 11 pogodaka i 14 asistencije.

Znali su u podnožju piramida da imaju kapital. Nisu čekali dugo i odmah nakon druge sezone u El Mokawloonu, Salah seli u Švicarsku i to njhovog tadašnjeg suverenog gazdu, Basel FC. U Baselu su ga proglasili prinovom, nisu ga smatrali pojačanjem. Na St. Jakobu nije ispunio očekivanja. U 49 utakmica, devet golova, tri asistencije. Ali, jedna utakmica protiv Tottenhama u Evropa ligi, gdje je izludio odbranu Pjetlova bila je dovoljna da Salaha skautira Chelsea i odmah dovede u svoje redove. Bili su brži od Liverpoola.

Salah se nije naigrao na Stamford Bridgeu. Zašto, to zna samo Jose Mourinho. U 13 utakmica od kojih su samo četiri bile ligaške, Salah je postigao dva pogotka i odlazak iz Londona je bio pitanje vremena.

Prvo je posuđen Fiorentini. U Firenci je bio jedan od glavnh aktera. U 16 utakmica upisao je šest golova i sedam asistencija. Roma je odmah reagovala i sezonu 2015/2016 dovode Salaha na posudbu. U toj sezoni odigrao je 34 utakmice postigao 11 golova i upisao osam asistencija u dresu Vučice i jasan znak da će ga Roma otkupiti od Chelseaja. U prvoj sezoni kao fudbaler pod Rominim ugovorom upisat će 35 utakmica, postići 14 pogodaka, upisati šest asistencija.

Redsi su mudro čekali i prošlo ljeto su doveli Salaha na Anfield. Igrača koji je prošao pet klubova, tri posudbe… vjerovao je Klopp da je dobio izbrušeni dragulj i nije pogriješio.

Sezona koju Salah igra je jedna od najuzbudljvijih u historiji fudbala. Ruši sve moguće rekorde, golove postiže kao od šale, za protivnike je neuhvatljiv, a sve to je pratio sjajnim nastupom za Egipat koji je odveo na Mundijal u Rusiju.

Pred ovim čudesnim tihim dječakom iz Gharbije su dva najveća ispita karijere. Prvi je polufinale Lige prvaka sa Liverpoolom, a drugi Mundijal sa Egiptom.

Da li će na kraju sezone osvojiti Zlatnu loptu, da li će biti najbolji na svijetu, to njega ne zanima, jer Salah je onaj mali veseli dječak koji uživa u fudbalu kao najradosnijoj igri, koju igra srcem i dušom i pokreće fudbalsku masu da uživaju zajedno s njim, jer MoSalah je heroj modernog fudbala….

KOMENTARI