instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Tribina SDA u Čaplju

Tribina SDA u Čaplju

Nedjeljno popodne mnogobrojni mještani Čaplja kako stariji tako i oni mlađi iskoristili su da prisustvuju tribini Stranke demokratske akcije koja je održana u prostorijama mjesnog doma.

Tribina je započela obraćanjem Keme Korlata predsjednika MO SDA u Čaplju, koji je u domaćinskom duhu zaželio da tribina protekne u ugodnoj i atmosferi dijaloga, ali isto tako pozvao sve prisutne mještane da postavljaju pitanja koja su značajna za Čaplje.

U prvom djelu tribine predstavljena je Izborna platforma Stranke demokratske akcije „Stabilnost, razvoj, integracije“, a nakon toga i kandidati Stranke demokratske akcije za Opće izbore 2018. godine. Nakon promotivno – uvodnog dijela veliki broj prisutnih je otvorio niz pitanja koja građane ove mjesne zajednice opterećuje i za koja traže rješenje od lokalnih čelnika.

Mještanin Husein Biščević je postavio pitanje podrške poljoprivredi i farmerima za održavanje godišnje prezentacije stoke, a koja je obećana na prethodnim sastancima… Halkić Suad je inicirao pitanje zamjene niskonaponske mreže u naselju Rupnjak, koja je u veoma lošem stanju i zbog koje imaju česte prekide napajanja električnom energijom.

Veći broj mještana je inicirao i pitanje sanacije lokalne putne mreže u spremnost i vlastitog učešća.

Nijaz Bahtić je inicirao da se u što skorije vrijeme pristupi izgradnji spomen obilježje u Čaplju i puta u ulici Sakiba Bajrića za koji su mještani obezbjedili sredstva u u iznosu od 5000 KM.

Od predstavnika općine je zatraženo da se sufinansira ovaj projekat. Bahtiću je odgovoreno da podrška i pomoć za realizaciju ovih projekata svakako neće izostati, ali kao prvi korak  je potrebno odrediti lokaciju na kojoj se želi graditi Spomen obilježje zaključilo se u razgovoru.

Načelnik općine prof. Faris Hasanbegović je pohvalio rad organa mjesne zajednice Čaplje što je doprinijela da se u ovoj mjesnoj zajednici realizira veliki broj projekata od značaja za njene građane. Načelnik Hasanbegović je obećao podršku za održavanje izložbe stoke kao i kandidiranje elektroprivredi projekta zamjena starih i dotrajalih bandera u naselju Rupnjak. Na ovom sastanku je dogovoreno da se poboljša i ukupno održavanje lokalne putne mreže.

Federalni zastupnik Asim Kamber je istakao da se u dosadašnjem periodu dosta radilo, ali da ima prostora i za nove projekte u koje svakako treba da uđe i Čaplje. Kamber je u ime svih prisutnih obećao da će projekat izgradnje spomen – obilježja u Čaplju dobiti podršku lokalne vlasti, a i viših nivoa. Jer smo izgradnju svih spomen – obilježja na našoj općini podržali, ali je potrebno da se i vi Čapljanci konačno dogovorite oko lokacije… Kamber je prisutnima obećao da će osigurati dio sredstava sa viših nivoa kao učešće u projektu sanacije lokalnog puta, ali je bitno da se i ovaj kao i svi drugi projekti uvrsti u program za narednu godinu. „Svjedoci ste da smo samo u ovoj godini već osigurali preko tri miliona KM investicija sa viših nivoa. Dokazali smo da se znamo i možemo boriti za projekte naših građana na višim nivoima“, zaključio je Kamber.

O sigurnosti i značaju članstva u Nato savezu govorio je Senad Kljajić, a građane je zanimalo koliko članstvo u Nato savezu košta državu. Senad Kljajić je istakao da to iznosi do 2% Budžeta, ali da se u svim zemljama koje su ušle u Nato savez vrijednost investicija i ulaganja povećala jer investitori žele ulagati u sigurna područja.

Na kraju još jednom je istaknuto zadovoljstvo velikim interesom posebno mladih ljudi za tribinu Stranke demokratske akcije, a prisutni su pozvani da izlaskom na izbore i pravilnim odabirom zajednički gradimo budućnost Bosne i Hercegovine.

 

KOMENTARI