instant fap
NaslovnicaSanski MostLokalne teme

Na “Gonjinom ranču” savremena api inhalatorna komora

Na “Gonjinom ranču” savremena api inhalatorna komora

Svi znamo za ljekovitost meda, propolisa i drugih ljekovitih proizvoda koje nam daju pčele. U selu Došci, udaljenom 12 km sjeverozapadno od Sanskog Mosta,  poznati pčelar ILIJAZ RAMIĆ – GONJO je otišao i korak dalje. Nakon godina  predanog i priznatog pčelarskog angažmana u proizvodnji meda, ovaj vrijedni pčelar se odlučio na izgradnju savremene api inhalatorne komore.

Smještena u oazi čiste i netaknute prirode iznad sela Došci, u društvu hiljada pčela smještenih u 100-njak košnica, ova api komora izgrađena po savremenim standardima i od prirodnih materijala, nudiće posjetiocima alternativno liječenje putem inhalatornog udisanja zraka direktno iz pčelinjih košnica.

Prve ovakve komore izgrađene su u Sloveniji i dokazale su i potvrdile začudnu ljekovitu učinkovitost, posebno osobama (bez obzira na dob i spol) koje imaju zdravstvenih teškoća dišnog/respiratornog sustava, bronhitisa, astme, raznih alergija, a pomaže i pri olakšavanju srčanih tegoba.

U apikomori udišete ljekoviti zrak iz košnice koji sadrži mješavinu peluda, propolisa, matične mliječi, meda i voska. “Api komore” su, ustvari, drvene kućice u kojima oboljeli sjede i uz pomoć maske čija je cjevčica instalirana direktno u pčelinju košnicu,  udišu ljekoviti vazduh iz nje.

Pčelar Ilijaz Ramić, poznatiji kao Gonjo, ističe da mu je namjera da olakša i pomogne ljudima koji imaju zdravstvenih tegoba, a kojima se ovim putem i na ovaj način može pomoći. 

Spomenimo i to da je pčelar Ramić za svoj dosadašnji rad u proizvodnji meda dobijao značajna priznanja i nagrada u BiH, ali i Austriji i Sloveniji, gdje je njegov med, među desetinama drugih, progašavan za najkvalitetniji. 

Interesantno je spomenuti da je pčelar Ilijaz Ramić protekli vikend na svom „Gonjinom ranču“ odlučio ugostiti 50-ak djece koje pahađaju mektebsku nastavu u obližnjoj džamiji i sve njih počastiti roštiljadoml, ali i „kušanjem“ posebne inhalatorne zakuske iz api komore. Želio je, kako kaže, da djeca budu prva koja će svojom posjetom najaviti otvorenje ovog objekta u kojem će, nada se, mnogi naći olakšanje i lijek za svoje zdravstvene probleme.

S. Omić

KOMENTARI