instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Okončan projekat “Planinari bez predrasuda”

Okončan projekat “Planinari bez predrasuda”

Piše: Amira Šabić

Planinarsko-ekološko društvo “Kanjon”,

Koalicija za borbu protiv mržnje 

“Most ljubavi” Sanski Most

Klub ekstremnih sportova “Crni Vrh” iz Bosanskog Petrovca bio je domaćin posljednje akcije u 2019. godini kada je u pitanju projekat “Planinari bez predrasuda”, koji je proveden  u saradnji sa Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Radi se o projektu koji je povezao četiri grada u Bosni i Hercegovini (Bosanski Petrovac, Sanski Most, Drvar i Bosansko Grahovo) u kojima su planinari realizirali zajedničke aktivnosti u krugu njihovog djelovanja.

Tokom proteklih nekoliko mjeseci, u projektu su učestvovala četiri planinarska društva sa područja Unsko-sanskog kantona i Kantona 10, a to su: Klub ekstremnih sportova “Crni Vrh” iz Bosanskog Petrovca, Planinarsko-ekološko društvo “Kanjon” iz Sanskog Mosta, Planinarsko društvo “13 runolista” iz Drvara i Planinarsko ekološko društvo “Runolist” iz Bosanskog Grahova. 

U sklopu podrške koje pruža ekološkim aktivnostima i projektima za zaštitu životne sredine, provedbu projekta podržala je Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Projekat je obuhvatao temeljni tečaj potrage i spašavanja za pripadnike planinarskih društava, a zatim su instruktori gorskih službi spašavanja polaznicima prenosili znanje iz osnova suvremene teorije potrage, taktika traganja, orijentacije, kartografije i primjene digitalne kartografije i medicine gorskog spašavanja. Održane su obuke u organizovanju potražnih akcija prema planu i programu temeljne obuke iz potrage i spašavanja Saveza gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini, kao i akcije čišćenja, markiranja planinarskih staza na Klekovači, Grmeču, Šator planini i u Drvaru, Sanskom Mostu, Bosanskom Grahovu i Bosanskom Petrovcu. Intenzivnu trodnevnu obuku prošlo je 17 polaznika, a domaćin na Planinarskom domu “Mala Klekovača” bilo je Planinarsko društvo “13 runolista” iz Drvara. 

Mladen Zeljković, predsjednik Planinarskog društva “13 runolista” iz Drvara nije krio svoje oduševljenje boraveći u Sanskom Mostu na zajedničkoj akciji uređenja jednog dijela “Cvjetne staze”. Istakao je kako ovaj vid saradnje uveliko pomaže planinarima i da na ovaj način, razmjenom iskustava, poboljšavamo djelovanje planinarskih društava. Zahvalio se Misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini na podršci, jer je kroz ovaj projekat upoznao prirodne ljepote gradova u kojima nije prije boravio.

Svoj doprinos u sva četiri grada dali su i članovi Kluba ekstremnih sportova iz Bosanskog Petrovca. Sanja Stojanović, predsjednica ovog kluba, istakla je kako priroda i planina spajaju ljude i kako je ova planinarska priča, puna ljubavi odaslana javnosti.

Gavrilo Mile Princip, predsjednik Planinarskog društva “Runolist” iz Grahova istakao je značaj saradnje i razmjene iskustava. “U svakom pogledu sam za saradnju, za spajanje ljudi, a onda i planinarenje. Ovo je sjajna akcija, i trebalo bi da nas podržavaju i naše lokalne zajednice. Zajednički smo označili nekoliko kilometara planinarskih staza u četiri grada i to dovoljno govori o našoj želji za uspjehom i prosperitetom. Mislim da bi planinarstvo trebalo da se uvede u škole”.

Amira Šabić, predsjednica Planinarsko-ekološkog društva istakla je kako planinari uživaju u svakom trenutku provedenom u prirodi, na planini, a još više su sretni kada daju svoj doprinos na očuvanju prirodne sredine i okoliša. Prema njenim riječima, ljubav prema planini nema vjere, boje, nacije i to je ono što planinare čini posebnim ljudima. Amira želi da se te vrijednosti prenesu na buduća pokoljenja.

Nakon uspješno sprovedenih akcija, razgovaralo se i dogovarale su se naredne zajedničke aktivnosti u gradovima Unsko-sanskog kantona i Kantona 10 za 2020. godinu. Članovi pomenutih društava nadaju se daljnoj podršci Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, i ovom prilikom iskazali su veliku zahvalnost učesnicima ove lijepe planinarske priče, ispričane u ovom dijelu naše prelijepe zemlje.

“Volimo prirodu i čuvajmo je, volimo ljude i poštujmo se, vjerujte nije teško”, poruka je planinara iz ova četiri bosanskohercegovačka grada. 

Poruku koju su poslali planinari sa ovog događaja ulijeva nadu u bolje sutra. Želimo da dokažemo i pokažemo svima da je ljubav prema prirodi, ljudima i očuvanje prirodnih bogatstava nešto vrijedno, nešto što mogu svi, i trebalo bi da zajedno damo svoj doprinos dobrim djelima, da nešto lijepo ostavimo budućim generacijama.

KOMENTARI