instant fap
NaslovnicaVijesti

Francuska: Muslimani prijetnja nacionalnom identitetu

Francuska: Muslimani prijetnja nacionalnom identitetu

Većina Francuza smatra da je islam previše uticajan u društvu, a skoro polovina vidi muslimane kao prijetnju njihovom nacionanom identitetu, pokazuju rezultati novog istraživanja.

Anketa agencije Ifop i lista “Figaro” pokazala je da 60 odsto ljudi vjeruje da je islam “previše važan” u Francuskoj u smislu uticaja i vidljivosti, što je povećanje u odnosu na 55 odsto anketiranih prije dvije godine.

Istraživanjem je utvrđeno da 43 odsto građana smatra da je prisustvo muslimanske zajednice prijetnja po francuski nacionalni identitet, u poređenju sa samo 17 odsto onih koji misle da ona obogaćuje francusko društvo.

Četrdeset odsto anketiranih indiferentno je prema islamu, piše “Figaro”.

“Naša anketa ukazala je na dalje zaoštravanje stavova među Francuzima”, izjavio je Žerom Furke, analitičar Ifopa.

Borba sekularne Francuske, čiji su građani uglavnom katolici, da asimiluje najveću islamsku populaciju u Evropi, ponovo je aktuelizovana nakon što je u martu musliman Mohamed Merah ubio troje jevrejske djece, rabina i tri vojnika na jugozapadu zemlje.

“U posljednjih nekoliko godina nije bilo sedmice kada islam nije bio centralna tema informativnih emisija iz društvenih razloga, poput vela ili halal hrane, a bilo je i dramatičnih vijesti o terorističkim napadima i geopolitičkih tema”, rekao je Furke.

Teme širenja ponude halal hrane i rasta broja imigranata, naročito sa islamskog sjevera Afrike, bila su vruća pitanja kampanje za predsjedničke izbore na kojima je bivši predsjednik Nikola Sarkozi pokušao da privuče glasače ultradesničarskog Nacionalnog fronta.

Sarkozi je izgubio od socijaliste Fransoa Olanda, ali je kandidat za novog lidera njegove stranke UMP Žan Fransoa Kop vratio islam među važne teme kada je pokrenuo akciju podjele čokoladnih kroasana vjernicima koji su prisustvovali molitvi u džamiji u Parizu povodom Kurban-bajrama.

Rezultati ankete objavljeni su nakon što je jedna ultradesničarska grupa zauzela džamiju u zapadnom gradu Poitije tokom prošlog vikenda i “objavila rat” protiv, kako je rečeno, islamizacije Francuske.

Mohamed Musaui, predsjednik Francusko-muslimanskog savjeta, izjavio je da se strah od islama nameće političkom manipulacijom pitanja imigracije i straha da bi rast muslimanske populacije mogao da dovede do nametanja šerijata.

“Islam je izašao iz duhovne sfere i postao politički subjekt. Pokušaji da se marginalne prakse povežu sa dominantnom linijom muslimanske vjere podstiču odbacivanje svakog aspekta islama”, rekao je Musaui komentarišući rezultate ankete.

Istraživanje je provedeno od 15. do 18. oktobra među 1.736 građana i ukazalo je na rastući otpor prema simbolima islama. Oko 43 odsto ispitanika usprotivilo se gradnji novih džamija, dok ih je 2010. godine bilo 39 odsto.

Šezdeset tri odsto anketiranih usprotivilo se praksi da muslimanke nose veo na javnom mjestu, a prije dvije godine ih je bilo 59 odsto. Prethodna Sarkozijeva konzervativna vlast zabranila je nošenje vela preko čitavog lica na javnim mjestima.

KOMENTARI