instant fap
Naslovnicainmedia danas

Adisa Hotić preko dvije decenije s velikim uspjehom vodi NVO „Fenix“ iz Sanskog Mosta

Adisa Hotić preko dvije decenije s velikim uspjehom vodi NVO „Fenix“ iz Sanskog Mosta

Nevladina organizacija „Fenix“ iz Sanskog Mosta spada među najuspješnije u Bosni i Hercegovini, s velikim brojem realiziranih projekata u proteklim godinama.

Njihov centar u naselju Zdena danas je primjer kako se na jednom mjestu mogu uspješno objediniti brojni programi socijalne zaštite i brige o majci i djetetu, kao i o starim, nemoćnim i siromašnim građanima. Osnivačica i direktorica ove nevladine organizacije je Adisa Hotić, koja je s velikim uspjehom vodi već duže od 20 godina. -Ideja je nastala još za vrijeme mog boravka u izbjeglištvu u Njemačkoj.

Poslije rata sam željela da pokrenem organizaciju koja će prije svega biti na usluzi budućim majkama i njihovoj djeci. Cilj svega bio je da im pružim podršku tokom trudnoće, poroda i materinstva, uključujući psiho socijalno savjetovanje, jačanje, zdravstvene usluge i sve ono što majke dobijaju u medicinskim ustanovama.

To je iskustvo koje sam stekla u Njemačkoj, gdje sam završila srednju školu za babice i željela sam da ga prenesem kod nas, ističe Hotićeva. Fokus djelatnosti „Fenixa“ u početku je bio usmjeren ka psiho socijalnoj zaštiti i pomoći majci i djeci, ali se s vremenom njihova djelatnost razvila u više pravaca i poprimila mnogo širi društveni smisao. Hotićeva kaže kako im je želja bila da pomažu i starijim osobama, ali i malodobnoj djeci, pa se i njihov razvoj kretao u tom smjeru. Lokalna zajednica je vrlo brzo prepoznala njihov angažman, ali se vremenom nametnula potreba za vlastitim prostorijama. Zahvaljujući pomoći donatora iz Njemačke izgrađen je multinamjenski centar koji je danas možda i najvažnija socijalna ustanova u Sanskom Mostu.

-Mi smo prije svega socijalno edukativna ustanova, implementiramo projekat inovativne njege majke i djeteta, zatim provodimo projekat socijalnog paketa za stare, nemoćne i iznemogle u okviru kojeg egzistira javna kuhinja i doprema hrane takvim osobama. Pored toga imamo kupatilo za lica koja nisu u stanju i nemaju uslova da vode ličnu higijenu, besplatne usluge vešeraja, a imamo i jedan humanitarni fond pomoću kojeg osiguravamo novčanu i materijalnu pomoć i na terenu brinemo o osobama koje nisu u stanju voditi računa o sebi.

Također, posjedujemo i dječiju igraonicu za mališane od 2 do 7 godina, a tu je i naše poljoprivredno dobro koje uključuje plastenike i voćnjak te na taj način osiguravamo vlastite proizvode koji pomažu da popravimo naš budžet, kaže Hotićeva. Kako bi se briga o starijim osobama podigla na viši novi, NVO „Fenix“ je prije 12 godina osnovala starački dom „Zlatna jesen“, čija zgrada se nalazi u neposrednoj blizini. Trenutno je u toj ustanovi smješteno 70 korisnika i briga o njima je organizovana po najvišim evropskim standardima.

Centar „Fenix“ je primjer kako se društvenim angažmanom može stvoriti nova društvena vrijednost i danas zapošljavaju 31 radnika. Adisa Hotić i njeno životno djelo na najbolji mogući način demantiraju još uvijek uvriježenu predrasudu u našem društvu da su žene manje sposobne od muškaraca.

Hotićeva je uvjerena kako žene za brojne poslove posjeduju senzibilitet i sposobnosti koje su potrebne kako bi se posao bolje organizirao i efikasnije obavio. -Žena možda ima drugačiji pogled na određene potrebe društva, neke stvari sveobuhvatnije sagledava i u sve uključuje vlastita osjećanja. Dosta smo suptilnije oko nekih pitanja za koja možda muškarci, zbog svoje prirode, nemaju osjećaj, a mislim da u pogledu organizacije žene mogu biti dosta uspješnije u vođenju organizacije i tima“, smatra Hotićeva.

Ženama iz BiH koje su drugi prepoznali kao one koje su možda nepoznate javnosti, ali svojim radom doprinose društvenoj zajednici, savladavaju sve prepreke i pomažu drugima nedavno su u Sarajevu uručene nagrade „Snaga izvrsnosti“. U konkurenciji velikog broja nominovanih, nagrade su dodijeljene ženama u sedam kategorija, a priznanje za najuspješniji društveni angažman otišlo je baš u ruke Adise Hotić iz Sanskog Mosta.

Zlatan ČEKIĆ

KOMENTARI