instant fap
NaslovnicaMagazin

Gdje su danas Kirk, Picard i drugi Star Trek kapetani?

Gdje su danas Kirk, Picard i drugi Star Trek kapetani?

Kapetan broda je centralna osoba svakog serijala Zvjezdanih staza, pa makar vi preferirali neki drugi lik (Sedma od Devet, Uhura?). Razlike u glumačkoj interpretaciji kapetana gotovo da određuju ton serijala. Tako originalni serijal ima ležernog, hazarderskog, na šakama lakog Jamesa T. Kirka (William Shatner), Star Trek: The Next Generation ima staloženog, promišljenog i odmjerenog Jean-Luca Picarda (Patrick Stewart), Deep Space 9 ima posvećenog, tvrdoglavog i beskompromisnog Benjamina Siska (Avery Brooks), Voyager upornu, snažnu i odlučnu Kathryn Janeway (Kate Mulgrew), i na kraju Star Trek: Enterprise ima jednog naivnog, optimističnog srećkovića Jonathana Archera (Scott Bakula).
Moglo bi se tvrditi da razlike u interpretaciji potječu iz različitih karaktera glumaca koji su glumili kapetane. Iako karakterno različiti, sve ih veže slična biografija.

Relativna biografska sličnost o kojoj govorimo je činjenica da su gotovo svi odrasli u umjetničkim obiteljima (osim Patricka Stewarta čiji otac je bio vojnik), svi su se glumom i scenom počeli baviti u vrlo ranoj dobi, imaju neku vrstu formalnog glumačkog obrazovanja i veliko iskustvo u klasičnom kazalištu. Ovakva sličnost u profilima glumaca jasnija je kada se pogledaju produkcijski zahtjevi projekta kao što su Zvjezdane staze.
U cijeloj franšizi proizvedeno je ukupno 28 sezona serije s gotovo 700 epizoda. (Zapanjujuća činjenica: kada bi ih sada neka televizija krenula puštati uobičajenim sezonskim ritmom mogli biste ih gledati dok ne otplatite svoj stambeni kredit!) Ovakav ritam produkcije zahtijeva disciplinirane profesionalce savršene dikcije i pamćenja za scenaristički SF technobabble, naviknute na naporne sate snimanja, koji su sposobni biti vođe glumačkog ansambla i držati stvari pod kontrolom i u teškim situacijama, baš poput kapetana međuzvjezdanog broda.

Iako svi imaju slične pozadine, nakon što su sišli s mosta svojih zvjezdanih brodova, poprilično su različito završili.

Jean-Luc Picard (Patrick Stewart)

Jean Luc Picard - Patrick Stewart

Krenut ćemo s Patrickom Stewartom, koji je možda najbolje prošao. Nakon Zvjezdanih staza, uspješno je napravio tranziciju u još jednu veliku SF franšizu, X-men. Kapitalizirao je svoju popularnost kod SF fanova i njihovu naklonost prebacio s ćelavca Jean-Luca na ćelavca profesora Xaviera. Riskantan potez, ali mu se svakako isplatio jer je nakon toga uspio dobiti vrlo mnogo glasovnih uloga u video igricama obje franšize i naslovima sličnog profila (Oblivion, Castlevania, Lego Universe). Zapravo, u glasovnim ulogama je toliko dobar da se redovito pojavljuje u Family Guy i American Dad i cjelovečernim animiranim filmovima (Gnomeo & Juliet, Ice Age: Continental drift…). Njegov fanpage kaže da je trenutačno u Izraelu i snima film Hunting Elephants, a šuška se da će se pojaviti i u novoj pustolovini Johna Mclanea, A Good Day To Die Hard.

James T. Kirk (William Shatner)

James T. Kirk (William Shatner)
Williamu Shatneru također nije loše. Iako je nakon završetka originalnog serijala po vlastitom priznanju pokušavao pobjeći od Zvjezdanih staza i uloge Jamesa T. Kirka, sad je to u potpunosti prihvatio. Prihvatio je to na način da sada zarađuje od toga što je baš on bio taj legendarni James T. Kirk. Osim prošlogodišnjeg dokumentarca The Captains koji, baš poput ovog članka, govori o glumcima koji su igrali kapetane, trenutačno snima novi dokumentarni film slične tematike, Get A Life, koji govori o, da, pogodili ste, trekkijima. Osim toga ima monodramu imena Shatners World: We Just Live In It te i dalje snima svoje albume obrada poznatih hitova. Ispada da je svoj život pretvorio u postmoderni, ironični pseudo-reality show i da se odlično zabavlja.

Benjamin Sisko (Avery Brooks)

Benjamin Sisko (Avery Brooks)

Avery Brooks je pomalo ekscentrična osoba. Prvi je afroamerikanac koji je diplomirao glumu i režiju na sveučilištu Rutgers u New Jerseyu. Nakon završetka Deep Space 9, nije se previše bavio televizijom niti filmom, više se fokusirao na kazalište i svoj aktivistički rad koji se bavi problemima afroamerikanaca. Vrijedi jedino spomenuti ulogu u American History X.

Avery povremeno predaje glumu i snima albume jazz glazbe. Zadnja vijest iz osobnog života je da je uhićen za vožnju pod utjecajem opijata u siječnju ove godine.

Kathryn Janeway (Kate Mulgrew)

Kathryn Janeway (Kate Mulgrew)

Teško se može reći da je karijera Kate Mulgrew nakon Zvjezdanih staza uzletjela. Nakon završetka serijala Voyager, vratila se kazalištu, a zadnja zapaženija uloga bila je ona Kleopatre u produkciji Shakespearove tragedije Antonio i Kleopatra u prestižnom američkom kazalištu Hartford Stage. Od televizije vrijedi spomenuti nekoliko pojavljivanja u SF seriji Warehouse 13 i humorističnoj NTSF:SD:SUV. Njen fanpage kao najsvježiji angažman navodi film Drawing Home (trenutačno u postprodukciji) u kojem Kate glumi žensku koja ostavi Rockefellera da bi bila sa slikarom koji joj je srodna duša.

Jonathan Archer (Scott Bakula)

Jonathan Archer (Scott Bakula)

Scott Bakula imao je pristojnu TV karijeru i prije Zvjezdanih staza. Objektivno gledano, Bakulin izlet u svemir Zvjezdanih staza nije imao prevelikog utjecaja na njegovu karijeru. Možda jer su ga ljudi ionako bolje znali iz druge SF serije, Quantum Leap. Nakon gašenja Star Trek: Entreprise nakon samo četiri sezone, uspio je dobiti jednu od glavnih uloga u sjajnom malom filmu The Informant. Najsvježija uloga mu je bila ovog svibnja kada se pojavio u ulozi odvjetnika u seriji Desperate Housewives. Možda je zanimljivo spomenuti da se i on bavi glazbom te povremeno nastupa.

KOMENTARI