instant fap
Naslovnicainmedia danas

U Sanskom Mostu obilježen Dan bijelih traka

U Sanskom Mostu obilježen Dan bijelih traka

U organizaciji Asocijacije mladih SDA  danas je na lokalitetu Vrhpolja i Hrustova gdje je obilježena 28. godišnjica od početka napada srpskih snaga na ovaj dio sanske općine, obilježen 31. maj, Dan bijelih traka, dan sjećanja na civile stradale u Prijedoru i njegovoj okolini tokom rata u BiH.

Aktivisti su se nakon toga zaputili u Prijedor.

I ovog 31. maja, kao i prethodnih godina, brojni građani Sanskog Mosta nošenjem bijelih traka oko ruke ili isticanjem bijelog platna na prozorima i balkonima žele odali počast prijedorskim žrtvama i solidarisali se s borbom Prijedorčana i svih drugih žrtava koje se godinama bore za pravo sjećanja.

Podsjetimo da su 31. maja 1992. godine, srpske vlasti putem Radio Prijedora naredile da svo nesrpsko stanovništvo stanovništvo okači na svoje kuće bijele čaršafe, a da na ruke vežu bijele trake.

Na ovaj dan je osnovan i logor Omarska, kroz koji je prošlo više od 3.300 zatvorenika… 

I Sanski Most se danas još jednom sjetio 3.176 ubijenih, među kojima je 102 djece.

U Prijedoru je 3176 ljudi ubijeno samo zbog njihove nacionalnosti i vjerske pripadnosti. Od toga 102 djece. Najmlađa žrtva bila je beba od tri mjeseca, a najstarija je ubijena u 95. godini života. 

Ubijani su, mučeni i silovani civili, starci, žene, djeca, nepokretni i osobe s poteškoćama u razvoju – nikome krivi, a ipak su njihovi životi oduzeti na najvirepije moguće načine. Tijela ubijenih Prijedorčana pronađena su u 98 masovnih grobnica. Najveća masovna grobnica na području Balkana je prijedorska Tomašica sa 435 posmrtna ostatka. Od toga je samo njih 275 kompletno. 

KOMENTARI