instant fap
Naslovnicainmedia danas

Konji autonomaša važniji od građana Sanskog Mosta

Konji autonomaša važniji od građana Sanskog Mosta

Mustafa Ružnić, premijer Vlade USK-a, teško narušenog kredibiliteta ne prestaje na društvenim mrežama reagirati na bilo kakav kritički osvrt na njegov rad.

Ovaj put nećemo pisati o njegovim istražnim predmetima jer u konačnici „niko nije kriv dok mu se krivica ne dokaže“. Međutim, krivica zbog financijskog slabljenja sanske bolnice, uskraćivanje radnicima bolnice prava koja im garantira kolektivni ugovor i Zakon o plaćama, upravo je bio razlog da je sindikat ove bolnice odlučio prava svojih radnika zaštititi i putem suda.

Ne može se sva krivica za odnos prema zdravstvenim radnicima naše bolnice i prema građanima Sanskog Mosta adresirati samo premijeru. Najveća odgovornost je svakako na kadrovima u Vladi USK-a iz Sanskog Mosta: ministru Nijazu Kadiriću i savjetniku premijera Alminu Hopovcu.

Oni su najpozvaniji da na kantonalnom nivou štite interese građana i općine iz koje su kandidirani za pozicije u Vladi. S obzirom da svi zajedno negiraju činjenicu da je sanska bolnica u prošloj 2019. godini iz budžeta dobila svega 1000 KM, donosimo vam stranicu iz službenog glasnika u kome su ovaj budžet i kod bolnice objavljeni.

Iz njega je jasno da je bolnica u Sanskom Mostu dobila od projeciranih 50 000 KM svega 1 000 KM. Kao što je jasno da je bolnica u Bihaću dobila dva miliona KM. I u ovoj budžetskoj 2020., bolnici u Sanskom Mostu je predviđen skromni iznos od 15 000 KM. 

Navodno je Vlada USK-a iz fonda za borbu protiv Covida – 19 sanskoj bolnici odobrila i dodatnih 35 000 KM. Istovremeno je bolnici u Bihaću odobreno sa grantom iz Federacije oko 4 miliona KM.

Nisu o sanskoj bolnici vodili računa ni bivše Vlade pa ni one na čijem su čelu bili kadrovi SDA, međutim nikada sa ovolikim omjerima za sansku i bihaćku bolnicu.

A najviše brine činjenica da je od sanske bolnice, Vlada Mustafe Ružnića uz podršku Kadirića i Hopovca, predvidjela više sredstava za konjičke klubove.

            Postavlja se logično pitanje, zbog čega i konjički klub u Sanskom Mostu nije dobio barem 1000 KM, a kladuški i bihaćki po 50 000 KM? Istraga protiv Mustafe Ružnića zbog koda za konje nije zbog omjera nego zbog činjenice da je Ružnić preko konja i budžeta kupovao ruke u Skupštini. I usput vršio nedopušten pritisak na radnice trezora jer je uskratio grant za konjički klub Jedinstvo, a istovremeno su morali biti isplaćeni sa koda za kulturu.

            Uglavnom, naš portal ne spori pravo Vlade da sredstvima građana raspolaže kako hoće ali bi bilo korektno da građani Sanskog Mosta dostignu barem status konja u Kladuši. 

Konačno, nije odgovornost samo na Ružniću nego i na Kadiriću i Hopovcu koji su Sanjane doveli u nezavidan položaj.

            To je počelo već na samom početku njihovog mandata kad su dozvolili da se kod za Galaju od 100 000 KM prebaci za projekte u Kladuši i Cazinu.

            Vjerujemo da će sutra neko iz Vlade USK-a na Galaji objasniti kada će Sanjani prestati uživati status u budžetu slabiji nego što ga imaju konji u Kladuši? 

I svakako, da usput odgovore, zbog čega heroji Galaje u Vladi USK-a imaju status budžetske „0“?!

KOMENTARI