instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Grad nanio velike štete poljoprivrednicima u selima Lukavice i Čirkići

Grad nanio velike štete poljoprivrednicima u selima Lukavice i Čirkići

Snažno nevrijeme koje je u proteklu subotu zahvatilo područje Općine Sanski Most, poljoprivrednim proizvođačima na području sela Lukavice i Čirkići nanijelo je velike štete.

Stradalo je sijeno i hrana za stoku već pripremljeni za zimu, plastenici i žitarice. Mještani koji žive u ovome dijelu Sanskog Mosta kažu kako ne pamte slično nevrijeme koje je poharalo ovaj kraj. Pored olujnog vjetra, kažu kako je padao led veličine jajeta i sve je potrajalo dobrih pola sata.

Za to vrijeme stradali su objekti, hrana za stoku, kukuruz i posijane žitarice. Najveće štete bilježi poljoprivrednik Fikret Seferović, koji kaže kako mu je stradalo već pripremljeno i vakumirano sijeno i stočna hrana. Pokazuje i štetu na plasteniku i brojna oštećenja od udara komada leda. Također, na ovome području štete bilježi i još nekolicina poljoprivrednika kojima je tuča u dobroj mjeri upropastila sjetvu.

Seferović kaže kako će zbog leda prinosi njegovih poljoprivrednih kultura biti manji za dvadeset i više posto. Dodaje kako će se biljke koje se nalaze u fazi vegetacije, poput kukuruza, povratiti, ali će prinosi biti manji. Ističe kako divlje svinje već godinama pustoše kukuruz u zasijana polja na ovim prostorima, a ionako teška godina sada je opterećena i posljedicama nevremena i nastalim štetama.

Inače, Seferović je jedan od većih proizvođača mlijeka na ovim prostorima i na svome imanju drži preko dvadeset muznih grla. Štete će, kako kaže, biti teško nadoknaditi, a ovu godinu zasigurno neće pamtiti po dobrom.

KOMENTARI