instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Trka za dunjalukom

Trka za dunjalukom

Osta kuća pod pločom.
Osta šljivik tek posađen.
Spakova Halima torbe i dvoje male djece
da se živa glava sačuva.
Osta Ibro kod kuće, sramota da ide i on
jer je sposoban, valja komšijama u oči pogledat kad zlo prođe.

I zlo prođe… 

Ode i Ibro za Halimom u inostranstvo.
Zaposlili se, rade, kuće, donose, šalju, grade, djeca rastu. Dođu na odmor, prepravljaju, nadograđuju, izbacuju staro, kupuju moderno. Odmor gotov hajd ponovo u tuđinu. Radi se od jutra do mraka, djeca se školuju. Neće u Bosnu, ne vuče ih ništa kažu dole. Dođu Ibro i žena, obiđu imanje, kupili i od komšije njivu da malo prošire dvorište, da naprave garaže. Žao Halimi da se prlja po kući i kuha, napraviše malo mutvaka k'o ljetne kuhinje, spojiše stazama do kuće da se ne prlja. Kamen ugradiše. Fontanu napraviše. Čudi se narod, familija, ljepota, nepoznato, neviđeno. Nemaju Halima i Ibro kad sjedit kad na odmor dođu, valja preuredit zastarilo sve.Nema se kad u goste otić, a vala ni sjedit kad ko dođe. Kone poželile Halime. I Halime i bogme šta fajn vidjet i okusit. Krenule u kuću kažu da se ljepote nagledaju i rahatluka dok Halima ne zapomaga “ne tamo, ovdje ćemo, evo prostrto je i ovdje u garaži ispred mutvaka” trče Halima sad tam sad vam, sabira čaše i šolje, iznosi pred kone a sve krajom oka pazi i trne da kojoj šta ne ispadne, da se ne prolije il ošteti servis. Kad ustadoše i Halimi laknu. Ona bi najradije u garaži spavala da ne prlja po kući, svejedno joj valja ić nazad i mora sve očistit. Ibro se oznojio koseći travu i oblikujući grmove, a ured se napolju valja skinut da se ne unosi u kuću prljavo da ne smrdi. Tam vam i valja nazad.

Godina za godinom. Oboli Ibro. Dženaza se sabra. Malo ljudi, oni najbliži. Napolju se šator postavi da se ruča i Jasin prouči iza dzenaze.
Plastični tanjiri i čaše se pokupiše u vreće.
Rastrebi se k'o da ništa i nije bilo. Zaključa Halima kuću, mutvak, kapiju, spusti roletne.
Ode djeci. Razboli se i Halima, rekoše.
Obolila za Ibrom, kućom. Bi još manja dženaza. Bez ručka i Jasina. Snaha Rebeka i unučad Megi i Karl i ne dođoše. Sin i kćerka dođoše s advokatom. Popisaše imovinu.
Središe papire. Ne vuče ih, kažu ovamo ništa. 

Udariše plakat “Prodaje se”.
Ostade sve.
Ostade namještaj s mirisom salona.
Ostade kuhinja s nekorištenim šporetom.
Staze i tepisi neugaženi.
Spavaća s najlonom preko madraca.
U mutvaku nove gazde nađoše istkanu ponjavu smotanu, i u njoj veliku količinu novca. Sakrivenu od same sebe.

(preuzeto)

KOMENTARI