instant fap
Naslovnicainmedia danas

Kakvo ljeto možemo očekivati?

Kakvo ljeto možemo očekivati?

Pandemija je ostavila značajan pečat na turizam u svijetu, ali i u Bosni i Hercegovini. Prema podacima Agencije za statistiku BiH u 2020. godini zabilježeno je 69,7 posto posjeta manje u odnosu na 2019. godinu, a smanjenje priliva turista uzrokovano je pandemijom.

Prošla godina zaista jeste bila najlošija za turistički sektor, toliko da turista te turističkih tura i aranžmana gotovo nije ni bilo. Iako je BiH relativno skoro po početku pandemije otvorila granice, sve ostale resktrikcije i neizvjesnosti u pogledu putovanja uvjetovale su pad od gotovo 100 posto kada je riječ o turističkim posjetama BiH. Čak i ljetna sezona 2020. godine, za koju se prije pandemije očekivalo da će biti najuspješnija turistička sezona u BiH posljednjih desetljeća, je doslovno rečeno propala.

S obzirom na komplikovanu proceduru putovanja, koja uključuje PCR testiranje, karantine itd, ali i lockdowne, u mnogim zemljama putovanja su smanjena na minimum. Smanjen je priliv dolazaka iz vana, da li je to povećalo domaći turizam?

Prethodna godina je, uprkos svim problemima i nedaćama, donijela i nešto dobro, a to je da su mnogi građani BiH imali priliku bolje upoznati prirodne ljepote i kulturno-historijske znamenitosti svoje domovine.

Više nego inače građani su imali priliku da na organizovanim turama posjete razne destinacije u Bosni i Hercegovini za koje mnogi prethodno nisu ni znali. 

Situacija u vezi s pandemijom koronavirusa, kao što svi znaju, ne jenjava, te turisti još uvijek osjećaju neizvjesnost i nelagodu prilikom planiranja putovanja. Ipak, nadamo se da će ova sezona biti bolja u odnosu na prethodnu te da će se turizam početi polako oporavljati.

Svakako da postoji bojazan da bi građani BiH mogli biti spriječeni da putuju ukoliko se jasno ne definišu pitanja vezana za same Covid pasoše te početak i način vakcinacije u BiH. Mnoge zemlje su već podržale uvođenje Covid pasoša te je sasvim izvjesno da će to postati praksa.

KOMENTARI