instant fap
NaslovnicaAUTO

Libanon dobio prvi električni automobil

Libanon dobio prvi električni automobil

Libanon je postao proizvođač automobila, a prvi model proizveden u ovoj zemlji ima električni pogon.

Automobil nazvan Electra Quds Rise predstavlja velik korak kada je riječ o unikatnom dizajnu i tehnologiji koja ga pokreće. Iz određenih uglova automobil liči na Porsche Cayman s redizajniranim branicima, ali izgleda mnogo uže od Porschea. Prototip je debitovao prošlog mjeseca.

Sportski izgled je uparen sa solidnim performansama, automobil ubrzava od 0 do 100 km/h za pet sekundi, dok njegova maksimalna brzina iznosi 165 km/h. Posjeduje litij-jonsku bateriju od 50 kW te motor koji isporučuje 160 KS na stražnje točkove preko jednobrzinskog mjenjača. Automobil je dobio 18-inčne kovane aluminijske felge.

Putnici se smještaju u modernu unutrašnjost te im je na raspolaganju 15,9-inčni infotainment ekran osjetljiv na dodir. Unutrašnjost je minimalistička s jednostavnom armaturnom pločom, modernim klasterom i sportskim upravljačem. Kupci će moći birati između nekoliko različitih boja unutrašnjosti.

Karoserija je napravljena od fiberglasa, ima velike blatobrane zbog kojih automobil izgleda neobično, a postavljena je na superlaganu aluminijsku šasiju. Domet automobila iznosi 450 km.

Očekuje se da će automobil koštati 30.000 dolara, a proizvodnja počinje ove godine. U salonima će se automobil naći 2022. godine.

U kompaniji se nadaju da će proizvesti 10.000 vozila do sljedeće godine. Osnivač kompanije je Jihad Mohammad koji zapošljava 300 ljudi. Njegov dugoročni plan je takmičenje na međunarodnom tržištu te postavljanje oko 100 punjača u Libanonu. Punjači će biti spojeni na generatore.

KOMENTARI