instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Sjećanje na prijedorske žrtve: Građani BiH u Norveškoj obilježili Dan bijelih traka

Sjećanje na prijedorske žrtve: Građani BiH u Norveškoj obilježili Dan bijelih traka

Građani Bosne i Hercegovine proteklog vikenda u tri norveška grada obilježili su Dan bijelih traka, kojim su se prisjetili na početak sistemskog čišćenja Prijedora od nesrpskog stanovništva. U manifestacijama je učestvovala i ambasada BiH u Oslu.

Savez udruženja bh. građana u Norveškoj je pripremio video sadržaj sa učešćem predstavnika bh. udruženja, koji su u znamenitom Vigeland parku u Oslu upriličili scenske prikaze pijeteta prema žrtvama prijedorskog kraja, dok je u subotu u večernjim satima prigodan program održan u novim prostorijama dzemata Stavanger.

Bijeli povez na rukama 

Centralna manifestacija održana je u gradu Haugesundu, a organizator je bilo Udruženje bivših logoraša Bosne i Hercegovine 1992. – 1995.

Svi prisutni na tom skupu simbolično je imalo bijeli povez na rukama dok je u pročelju sale stajao veliki plakat s imenima 102 ubijene djece s područja općine Prijedor.

Predsjednik Udruženja logoraša u Norveškoj Edin Denić prisjetio se kako je bio zlostavljan i maltretiran u Manjači, zajedno sa ostalim logorašima .

Denić je takoder pozvao prisutne da se uključe u rad udruženja logoraša i, kako je kazao, daju doprinos širenju istine.

Imam za zapadnu Norvešku Ibrahim ef. Šabić, naglasio je značaj i važnog utvrdivanja naše historije te pogubnost prešućivanja istine.

Zahvalnica ambasadoru Makareviću 

Ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj Nedim Makarević istakao je historijski kontekst stradanja bošnjačkoj naroda, dešavanja vezano za isti u zadnjem stoljeću kao i važnost tog udruženja za Bosance i Hercegovce koji žive u Norveškoj.

Skupu su se obratili efendija Derviš Varešlija kao i glavni imam za Norvešku Senaid Kobilica.

IZ Norveške kao i Udruženje logoraša je predalo zahvalnicu ambasadoru Makareviću “za iznimnu pomoć i podršku projektima, iskazane profesionalnosti, predanosti i humanosti u obavljanju zadataka od suštinske važnosti za naš narod i institucije”.

Makarević je izrazio veliku zahvalnost prisutnima i istakao da su on, kao ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj i Ambasada, na raspolaganju kako udruženju logoraša tako i svim zemljacima u kraljevini Norveškoj.

KOMENTARI