instant fap
NaslovnicaTech & Gadgets

NASA uspjela spasiti InSight lander na Marsu

NASA uspjela spasiti InSight lander na Marsu

Lander InSight američke svemirske agencije NASA našao se u velikim problemima jer je ostajao bez energije, ali je ipak spašen jednostavnim trikom.

Tim je uspio zakopati i baciti nešto pijeska na solarne panele InSighta koji su bili prekriveni prašinom, a taj pjesak je uz pomoć vjetra uklonio nešto od te prašine kako bi solarni paneli landera mogli prikupiti prijeko potrebnu energiju.

NASA-in tim je razmišljao o načinima da “očisti” solarne panele gotovo godinu dana, no jednostavna metoda se pokazala učinkovitom.

Ipak, uspjelo se dobiti oko 30 Wh energije po marsovskom danu, ali je i to ipak nešto, svakako bolje od “smrti”.

“Nismo bili sigurni da li će ovo uspjeti ili ne, ali smo oduševljeni što jeste”, izjavio je Matt Golombek, član tima naučnika iz NASA-ine Laboratorije za mlazni pogon.

Zasad InSightovi naučni instrumenti mogu nastaviti raditi, ali ne zadugo.

Snaga landera polako opada, a u aprilu je aktiviran mod hibernacije. Gubitak energije se povezuje sa zimom na Marsu, kao i činjenicom da se Crvena planeta približava najudaljenijoj tački od Sunca. To znači da će manje sunčeve svjetlosti dopirati do planete, a InSight se oslanja na solarnu energiju kako bi funkcionisao. To nije iznenađenje za NASA-u koja je planirala nastavak misije bez korištenja naučnih instrumenata u narednim mjesecima prije nego što ih resetuje kasnije ove godine.

Misija InSighta na Marsu je produžena za dvije godine nakon što je već dvije “odslužio” na ovoj planeti. Solarni paneli su nadmašili očekivano dvogodišnje trajanje misije.

Solarni paneli su izabrani kao izvor energije jer su mnogo lakši od drugih sistema, tako da je i manje problema. Iako je predviđeno da će biti prašine na panelima, četke i ventilatori nisu dodani zbog težine.

KOMENTARI