instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Odlazak zdravstvenog kadra. Cilj je zaposliti i zadržati mlade medicinare

Odlazak zdravstvenog kadra. Cilj je zaposliti i zadržati mlade medicinare

Sve veći broj zdravstvenih radnika napušta Unsko sanski kanton i odlazi u strane zemlje, što prijeti urušavanjem ovdašnjeg zdravstvenog sistema, a posebno je teško nadomjestiti odlazak liječnika specijalista.

Na ionako teško stanje nadovezala se trenutna situacija i kriza u Unsko sanskom kantonu oko neusvajanja finansijkih dokumenata. Glavni razlozi odlaska medicinara su niske plate i loši uslovi rada u ovdašnjem zdravstvu.

Podaci iz manjih domova zdravlja u USK govore da propadaju konkursi za prijem ljekara opšte prakse jer niko od mladih kolega neće da konkuriše, već posao traže u inostranstvu, kaže Amir Rekić, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije. Slična situacija je i sa srednjim medicinskim kadrom, obzirom da se u najvećem broju slučajeva oni mlađi odlučuju na odlazak u inozemstvo. Politička situacija od početka ove godine, koja se ogleda u problemima oko isplate ličnih dohodaka zdravstvenim radnicima, te u nemogućnosti da se ispoštuje dogovoreni kolektivni ugovor kojim se povećavaju plate zdravstvenim radnicima, dodatno obeshrabruje.

Problem s odlaskom mladih zdravstvenih radnika nije zaobišao ni zdravstvene ustanove u Sanskom Mostu, gdje je prosjek starosti zaposlenika iznad 50. U Općoj bolnici u Sanskom Mostu muče se istim problemima, te planiraju određene programe zapošljavanja kako bi pokušali zadržati mlade medicinare.

Zdravstvene ustanove na području Unsko sanskog kantona, prema nekim procjenama, tokom proteklih nekoliko godina napustilo je preko stotinu zdravstvenih radnika, od čega četrdesetak ljekara, među kojima veliki broj specijalista. Odliv medicinskih radnika donekle su zaustavile retstriktivne mjere uslijed pandemije virusa korona, ali je potreba za ovim kadrom u zemljama Evropske unije i dalje je izražena, pa se očekuje nastavak negativnih kretanja. Nažalost i zdravstvo danas trpi posljedice opšteg urušavanja društvenog sistema u Bosni i Hercegovini.

KOMENTARI