instant fap
Naslovnicainmedia danas

Dan Majki treba biti svaki dan

Dan Majki treba biti svaki dan

Evo dodatka prici koju sam vec objavila (link za cijelu reportazu je dole na grupi) u vidu simpaticne, a mozda nekom (nadam se) i poucne anegdote iz lijepog susreta & razgovora.

Cim sam ugledala veliko stado ovaca, po automatizmu silazim sa bicikla da ih ne uplasim i ne remetim, ali i da bolje uzivam u prelijepom prizoru. Prvo sto sam primjetila je, kao sto sam ranije navela, prisan i njezan odnos ovcara prema njegovim psima i obrnuto, sto je meni jedan od prvih znakova o kakvom covjeku je rijec.

Prilazim im polako, upoznajemo se, a ovcar Ahmet mi na rijeci pohvale oko pasa ponosno prica o njihovoj ulozi i znacaju u njegovom poslu. Kao i da ce i tu noc zanociti kraj rijeke Sanice opet zajedno u satoru. Veli, toplije je i njima i meni, misleci na dva Pulina ovcara (u narodu poznatiji kao vracalice, a to ime sve kaze o njihovom zadatku i vjestinama), dok ce hrabri, iskusni, ponosni, plemeniti Bosanski tornjak da ih sve cuva. U stadu su pored ovaca i dva magarca.

Prica mi kako tih dana svakodnevno po nekoliko jagnjadi dolazi na svijet pa se brojcano stanje stada mijenja gotovo u sat vremena. Onda mi sav sretan pokazuje mama ovcu i njeno maleno koje je svega sat – dva prije naseg susreta doslo na svijet i vec stoji hrabro, stameno na nogama. Priroda je cudo. Majke su Zakon. Sa suzama radosnicama posmatram i pomno slusam ovcara Ahmeta, koji se bez da prekida pricu uputio ka njima. Trebao mi je momenat da skontam sta je naumio, a mama ovca se vec cvrstim udaranjem o tlo pocela protiviti njegovoj namjeri.

U tom ja vec urlicem i moljakam da ih ostavi na miru, a on ce sav iznenadjen: Pa ja reko da te obradujem, da ti ga donesem, da ga pomazis i da se uslikate…. uzvracam mu, Ljudino izvini i ne zamjeri mi, ali imas li ti majku, zenu, sestru, kcerku…. biti Majka nije sala. Porod nije sala. Nemoj da joj bez potrebe pravimo stres i da je sekiramo, molim te.

On ce sav radostan: Pa da znas da imas pravo i svaka tebi cast, ali ja ovcarim dugo na ovom potezu pa sve do Dabra i cesto me bas cure koje setaju ili planinare mole da im uhvatim jagnje, da se slikaju za instagram… Velim ja njemu, dobri Covjece, mani se ispunjavanja svacijih, a pogotovo takvih zelja i da znas, nisam ti ja od tih i takvih. Nisam ja instagramusa. Veli Ahmet, vidim i ja i svaka ti cast i znaj vala da cu te poslusati.Nasmijali smo se dobro i rukovali.

Ono bas od srca, ljudski.Na danasnji dan, kada sam odlucila da simbolicno podijelim ovu pricu i anegdotu, 8. Maj, se u odredjenim zemljama, a u nekim jos od 1914., u cast i zahvalnost majkama, obiljezava Dan Majki. Hvala i mojoj dragoj i voljenoj Majci i svim Majkama za sve. Majke su najljepse cvijece i trudimo se da su i njihove suze samo one radosnice.

Dan Majki treba biti svaki dan. S postovanjem,Amila

https://www.facebook.com/groups/470590584263686/permalink/575109190478491/

KOMENTARI