instant fap
NaslovnicaLokalne temeUSK

Nakon potvrđivanja optužnice: Mujo Koričić, komesar i nakon komesara?

Nakon potvrđivanja optužnice: Mujo Koričić, komesar i nakon komesara?

Posljednja podignuta optužnica za zloupotrebu položaja je potvrđena, no protiv komesara USK-a vode se i drugi postupci koji tek trebaju izaći na vidjelo

Sudija za prethodni postupak Općinskog suda u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Muje Koričića, policijskog komesara USK-a. Optužnicu je podiglo Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona nakon što je predmet formiran u Tužilaštvu USK-a, čije je izuzeće uvaženo, a predmet predelegiran.

NEĆE U PENZIJU

Optužnica protiv komesara Koričića je podignuta zato što od početka maja 2021. godine pa nadalje, u svojstvu službene osobe, a protivno pravilnom i zakonitom vršenju svojih službenih dužnosti, nije izvršio uplatu svog beneficiranog radnog staža, kako bi izbjegao sticanje uslova za penziju, a samim tim i prestanak dužnosti na koju je imenovan 2018. u mandatu koji traje četiri godine.

U optužnici se navodi da je za to imao predviđena sredstva, te kao što je to učinio i za druge policijske službenike kao poslodavac, isto je trebao da učini i za sebe.

– Ne vršeći svoju službenu dužnost, sebi je omogućio da i nakon maja 2021. ostane u radnom odnosu Uprave policije, iako je znao da bi uplatom doprinosa, po sili zakona, stekao uslove za penziju, te bi mu prestao mandat policijskog komesara, što je svjesno propustio učiniti, pa je na opisani način sebi pribavio korist nepripadajućeg prava na radni odnos kao i druga prava koja proizlaze iz mandata policijskog komesara. Dakle, kao službena osoba u Federaciji BiH, ne obavivši svoje službene dužnosti, pribavio je sebi korist, čime je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz Krivičnog zakona Federacije BiH, stoji u optužnici, piše Oslobodjenje.

Komesar Mujo Koričić nije se oglašavao povodom ove optužnice, a svoj posao nastavlja i dalje obavljati.

U USK-u o njegovom slučaju se mnogo raspravlja i u javnosti, koja je podijeljena na one koji ga osuđuju i one koji ga podržavaju. Kod ovih drugih često se ističe i Zakon o policijskim službenicima USK-a, po kojem poslodavac, da bi izvršio uplatu beneficiranog radnog staža bilo kojem policajcu, mora imati i suglasnost policijskog službenika na kojeg se odnosi staž.

U prilog ovoj tezi navodi se i pisano mišljenje federalnog Ministarstva rada i socijalne politike, na čijem je čelu ministar Vesko Drljača, koje navodi da, ukoliko policijski službenik ne želi da mu se poseban staž uračuna u jednostrukom trajanju kao i staž osiguranja, te ne dostavi pisanu suglasnost, poslodavac nema obavezu uplate tog doprinosa. Ovi će dokumenti sigurno biti dio odbrane u sudskom postupku, s tim što je optuženik istovremeno u ulozi i poslodavca i uposlenika.

Tako je komesar Mujo Koričić postupio po očitoj namjeri da ne želi da bude penzionisan u toku mandata.

BUDUĆI ADVOKAT

U političkim krugovima gdje su također podijeljeni u mišljenju o postupanju prvog čovjeka policije u USK-u, dobar dio njih želi ga se što prije riješiti, a radi se o istim strankama i licima koji su ga osporavali još tokom imenovanja za ovaj mandat.

Upitan da prokomentariše špekulacije da poslije ovog namjerava postati ministar policije, a da budući komesar opet bude njegov čovjek, Mujo Koričić nam je kazao da su to nebuloze, te da se po svom penzioniranju namjerava baviti advokaturom.

KOMENTARI