instant fap
Naslovnicainmedia danas

Općinsko vijeće dalo podršku zakonitom radu Lagera

Općinsko vijeće dalo podršku zakonitom radu Lagera

Na jučer održanoj sjednici Općinskog vijeća, kao tačka dnevnog reda našla se i informacija o kopu Orišlje u Gornjem Kamengradu.

Jedinstveno su vijećnici podržali informaciju koju im je dostavio općinski načelnik. Iz ove informacije jasno proizilazi da „Lager“ ima ugovor o koncesiji za vršenje eksploatacije na području Zlauše – Fajtovci i na području Gornjeg Kamengrada. Ovo Privredno društvo još od 2015. g. ima potpisan ugovor o koncesiji sa Ministarstvom privrede Vlade USK-a, a i sve druge neophodne dozvole za vršenje eksploatacije.

I federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije je početkom 2016. g. privrednom društvu Lager izdalo dozvolu za eksploataciju na ovim lokalitetima.

Kada je riječ o lokalitetu bivšeg kopa Orišlje koji je u prostoru ugovorenog eksploatacionog polja, iz informacija koje su dostavili općinski načelnik i „Lager“ proizilazi da i za ovo područje postoje neophodne dozvole. Međutim, firma Lager uopće nema namjeru obavljati eksploataciju na ovom lokalitetu nego na prostoru Ploča koji se nastavlja na Orišlje. A eksploatacija rude nije bila ni planirana u ovoj fazi jer je neophodno izvršiti rudarska istraživanja nakon kojih bi se donijela odluka o početku eksploatacije. 

Općinsko vijeće je jednoglasno pružilo podršku i građanima Gornjeg Kamengrada u ostvarivanju prava sigurnosti i zaštite njihove imovine.

U raspravi većine općinskih vijećnika je prevladavao stav da lokalna vlast ni na koji način ne treba blokirati rad bilo kojeg privrednog subjekta na našoj općini, pa ni Lager koji zapošljava veliki broj naših sugrađana. 

U prilogu vam objavljujemo zvanična akta dostavljena na ovoj sjednici.

KOMENTARI