instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

DODIK: “Niko neće jurišati na novinare”

DODIK: “Niko neće jurišati na novinare”

Novinar Buke pitao je danas predsjednika Republike Srpske, nakon sjednice Predsjedništva Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka, o predloženom nacrtu izmjena Krivičnog zakonika kojima se kleveta i uvreda uvode u krivično zakonodavstvo obzirom da je to izazvalo ogromno nezadovoljstvo značajnog dijela medijske zajednice.

Kako je Dodik rekao razloga za brigu nema i neće biti juriša na novinarsku zajednicu: “Ono što ja čujem i vidim jeste da branite da se kleveće i laže. Niko ko iznosi istine ne bi trebao imati problema. Neko ne bi trebao da bude zabrinut da će to biti zloupotrebljeno, rekli smo da ćemo učiniti sve da to bude na nivou najboljih praksi koje imamo u Evropi. I nama nije cilj ni jedan novinar, nama cilj nije niko i niko ne juriša na novinarsku strukturu ili bilo šta drugo. Javni prostor je zagađen neistinama, a vi se niste potrudili da to ne bude tako. Pošto ta apsolutna sloboda, koja je za neke bila primamljiva da lažu, kleveću iznose neistine, povrijeđuju ljude itd. Došlo se do toga da se to društveno ne osuđuje i ja očekujem da vi to podržite”.

Nagalasio je da će u javnoj raspravi sve strahove koje ima medijska zajednica, mediji, biti eliminisati, te da će lično razgovarati sa svakim urednikom i novinarom o strahovima koje imaju. Istakao je i da  smatra da je zakon potreban kako bi se javni prostor oslobodio špekulacija, neistina, ali i samoubistava kojima smo svjedočili.

 “Ja nisam protiv vas, koliko su neki od vas protiv mene. Ali u svakom slučaju ja sam ovdje kao predsjednik zadužen da vodim računa o tome da se javni prostor oslobodi špekulacija koje su tako štetne, čak dovode i do samoubistava i mnogo čega drugog. Sloboda medija mora biti apsolutna, to je tačno, ali u okviru onoga što štiti slobodu drugih. Negdje smo pogriješili. Moja sloboda je ograničena vašom slobodom i vaša sloboda bi trebala biti ograničena slobodama drugih. Istina se mora iznijeti i ovo nije usmjereno ni potv koga. Spreman sam da sjedimo, pričamoIstako je Dodik komentarišući i reakcije evropskih i međunarodnih organizacija: “Šta, koji OSCE? Zašto to nije zaustavio u evropskim zemljama, Slovenija, Austrija, Njemačka. Zašto nije Amerika. Da li ste nekada čuli da je neka medijska kuća u SAD kažnjena jer je iznosila neistine sa milion dolara. Da li oni koji lažu treba da nastave da lažu? Da li ste spremni da branite to. Branite, ali će ipak ovo da se desi”.

KOMENTARI