instant fap
NaslovnicaSanski Mostslajder

Gradovi u kojima su biciklisti zakon na cesti

Gradovi u kojima su biciklisti zakon na cesti

Američki magazin Forbes donio je listu deset gradova svijeta gdje biciklisti vladaju ulicama. I dok bosanska metropola muku muči s biciklističkim stazama, a tek je nedavno dobila nekoliko biciklističkih punktova gdje se mogu unajmiti bicikli, upoznajte gradove u kojima su biciklisti apsolutno dobrodošli.

Pariz

Glavni grad Francuske sustav za unajmljivanja bicikala ima od  2007. godine. Biciklistima se nudi čak 20 hiljada bicikala na 1800 stanica diljem metropole. Dakle, riječ je o najvećoj mreži bicikala za iznajmljivanje na svijetu, a projekt je ostvaren uz privatno-javno partnerstvo grada i jedne tvrtke, što je zasigurno najbolji model za uspjeh takvih projekata.

Amsterdam

Ovaj grad vam je zasigurno od prije poznat po biciklima. Naime, u Amsterdamu je više bicikala nego stanovnika te je to ekološko i zdravo prijevozno sredstvo postalo jedan od zaštitnih znakova te metropole.

New York

New York je lansirao projekt gradskih bicikala City Bike. Riječ je od oko 330 biciklističkih punktova koji će u konačnici imati hijade bicikala za unajmljivanje. Jedan od ciljeva projekta bio je i poticanje zdravijeg života, a u New Yorku je zasigurno bolje putovati biciklom nego ne tako čistom podzemnom željeznicom.

London

Glavni grad Velike Britanije izradio je mrežu za unajmljivanje bicikala 2010. godine. Metropola nudi 6000 bicikala na 400 postaja, a protagonisti biciklističke mreže su i princ William i vojvotkinja Catherine. Cilj uvođenja mreže bio je smanjiti prometne gužve i uvesti grad u zeleniju budućnost.

San Francisco

Ako ćete imati priliku posjetiti ovaj zanimljivi grad, gdje god ćete pogledati pronaći ćete gradske bicikle koje ćete moći unajmiti. Grad je u nekoliko godina udvostručio broj biciklističkih staza, a vrijedno je i spomenuti kako je u San Franciscu smještena i najveća biciklistička organizacija u SAD-u San Francisco Bicycle Coaltion koja broji čak 12 hiljada članova.

KOMENTARI