instant fap
NaslovnicaSanski Mostslajder

Vrijedni medicinski aparati iz Italije stigli u Sanski Most

Vrijedni medicinski aparati iz Italije stigli u Sanski Most

Opća bolnica u Sanskom Mostu dobila je ovih dana najvrijedniju donaciju u šest godina svog postojanja, koja je danas dopremljena iz Italije.

Riječ je o dva puna šlepera vrijednih medicinskih aparata i opreme koji će značajno unaprijediti nivo medicinskih usluga u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Delegacija Općine Sanski Most koju su predvodili načelnik dr. Mustafa Avdagić, zamjenik predsjedavajućeg općinskog vijeća, Meho Talić, te direktor opće bolnice dr. Enes Karabeg, boravila je proteklog vikenda u italijanskom gradu Tieno. Oni su skupa sa svojim domaćinima pregledali medicinske aparate i opremu koja će u budućnosti služiti sanskom zdravstvu. Do realizacije ove vrijedne donacije došlo je zahvaljujući kontaktima općinskog načelnika, dr. Mustafe Avdagića sa Anđelikom Koricom, koja živi i radi u pomenutom italijanskom gradu.

1510715_472116092915538_98773878_n

U regiji Veneto, gdje se nalazi ovaj grad, trenutno je u toku reforma zdravstvenog sektora kojom će se van upotrebe naći funkcionalni i očuvani medicinski uređaji. Zahvaljujući kontaktima s prijateljima iz Italije, vrijedna medicinska oprema iz dvije bolnice u toj regiji donirana je Općoj bolnici u Sanskom Mostu. U nizu uređaja vrijedno je spomenuti CT aparat marke „Simens“, koji je za potrebe bolnice u Tienu kupljen 2003. Godine i uspješno korišten sve do sada.

Uređaj je redovno servisiran, a dr. Avdagića i dr. Karabega je s radom ovog uređaja upoznao radiolog dr. Antonio Čiriko, koji je punih deset godina radio na ovom aparatu. Tom prilikom su putem digitalne arhive CT pregledani nalazi abdomena koji su ostavili vrlo pozitivne utiske na sanske liječnike. Inače, Sanjani su izuzetno srdačno dočekani u Italiji, a ovom prilikom gradonačelnik općine Tiene, Đovani Batista Kazaroto iznio je i prijedlog o bratimljenju dva grada. Također, ovom prilikom je istaknuto kako će započeta saradnja u oblasti zdravstva biti nastavljena i u budućem periodu na obostrano zadovoljstvo. Sanjani su se ovom prilikom zahvalili italijanskim domaćinima, ali i našim ljudima koji žive u regiji Veneto, koji su u svakoj prilici bili na usluzu gostima iz Sanskog Mosta.

1779797_472116336248847_266129345_n

 

Nakon carinskog pregleda, vrijedna donacija je danas dopremljena u sansku opću bolnicu i u narednim danima biće instalirana te stavljena u upotrebu. Veći dio donirane opreme biće instaliran u sanskoj općoj bolnici dok će dio biti ustupljen na korištenje ovdašnjem domu zdravlja. Na ovaj način sansko zdravstvo će popuniti većinu nedostajućih kapaciteta, a nivo zdravstvenih usluga biće povećan u značajnoj mjeri.autor:radiosana.

KOMENTARI