instant fap
NaslovnicaSanski Most

Obilježeno 50 godina igranja rukometa u Sanskom Mostu

Obilježeno 50 godina igranja rukometa u Sanskom Mostu

U prepunoj sali Starog hotela sinoć je održana Svečana akademija povodom obilježavanja 50 godina igranja rukometa u Sanskom Mostu. Organizator je bio Upravni odbor RK „Sana -7“.

10423278_610950562365423_371472596499401468_n

Sa ciljem da se podsjeti na dugogodišnju tradiciju igranja ovog plemenitog sporta u gradu na devet rijeka i ujedno da se još jednom potvrdi da je Sanski Most rukometni grad.

Prisutnima prvi obratio predsjednik RK „Sana 7“, Ajman Savanda, koji je naglasio da je rukomet jedan od zaštitnih znakova Sanskog Mosta. On se zahvalio svima koju su odvojili vrijeme da prisustvuju ovom skupu čime su još jednom pokazali da podržavavaju sanski rukomet. Kratki osrvt o 50 godina sanskog rekometa dao je Ismet Seferović , nekadašnji igrač „RK u „Patrizan“ i prvi predsjednik RK „Sana 7“. On je naglasio da je zahvaljujući grupi entuzijasta i zaljubljenika u rukometnu igru davne 1964 godine osnovavan RK „Patrizan“, koji je djelovao do 1992. godine, a od 1997. godine sa radom i takmičenjem počinje RK „Sana 7“. Ova dva kluba, kroz koje je prošlo na stotine Sannja i igrača iz drugih gradova BiH i nekadašnje Jugoslavije, su obilježila sanski rukomet. Brojni igrači uspješnu karijeru nastavljali u drugim klubovima, igrali su u najjačim bh i jugoslovanskim ligama, a nekolicina njih je nosila i danas nosi dres reprezentacije BiH. Seferović je istakao da rukometaši bili jedni od sportskih ambasadora Sanskog Mosta.

1380384_610953505698462_7496725130375385745_n

Čestitke sanskim rukometašima i sportskim radnicima je uputio i Emir Dautović, predsjednik Sporstkog saveza USK, koji je obećao daljnu podršku sanskom rukometu. U svom obraćanju načelnik općine Sanski Most, dr Mustafa Avdagić, se zhavalio svim sportskim radnicima koji svojim doprinosom omogućuju da se djeca i omladina bave sportom, On je pobrao aplauze pritutnih kada je zaželio da se sadašnja dva sanska rukometna kluba „Sana 7“ i „Budućnost“ spoje u jedan sportski kolektiv.Na svečanoj akademiji uručeno čak 65 zahvalnica i plaketa bivšim i sadašnjim igračima, trenerima, sudijama i sporstkim radnicima, najzaslužnijim za razvoj rukometnog sporta, te sponzorima i donatorima. Plakete, posthumno su dobili Ibrahim Cerić, Senad Aganović Senad, Denijal Talić Radovan Ćeranić, Milovan Prošić, Jusuf Badnjević, Denis Zukić i Armin Bašić. Plakete su za najbolje igrače RK „Partizan“ Sanski Most za period od zvaničnog osnivanja kluba 1964 do 1992 godine su dobili Fadil Berberović, Sead Đumišić, te Senad i Mirsad Maličević. Najbolji trener je Fadil Berberović Hole, a priznanje za doprinos razvoja rukometnog sporta dobio je Fevzija Zika Biščević.

Nagrađeni su i Sefer Kurbegović i Milan Đurašinović, savezne rukometne sudije. Najbolji igrač za period od 1997 do 2014 godine je Gojko Blagojević, a plakete su dobili i mladi igrači Darmin Šabanović , Edin Mujdžić i Admir Talić. Plaketa za najuspješnijeg trenera za period od 2000 godine do 2014 godine dobio je Ibrahim Alihodžić- Zajki, a priznanja su dobili Ismet Salešević i Enes Rekanović, nekadašnji predjednici RK „Sana 7“. Posebna priznanja dodjeljena su bivšim igračima R.K. SANA 7 koji su branili i brane boje rukometni klubova u Premijer ligi, BiH, igrali su rukometnu reprezentaciju BiH, kao i za inostrane rukometne klubove. To su Duško Čelica, Denis Muhić, Anis Bojić i Amel Burzić. Plaketa za najzaslužnije za razvoj sanskog rukometnog sporta su dobli Ismet Segerović i Ibrahim Alhodžić, dok su priznanja za finacijsku pomoć i razvoju rukometnog sporta su dobili, Općina Sanski Most, Eniz Kazić, Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Sportski savez USK, Sportski savez općine Sanski Most i Zlatko Đozić i Rukometni savez USK.

Zahvalnice za novinare koji su pravovremeno i objektivno informisali javnost o R.K. „Sana 7“ su dobili Emir Tabaković i Edin Aganović. Dodjeljene su i 33 zahvalnice za preduzeća, druge sportske kolektive, te ustanova i institucija koji su bili i danas pomažu sanski rukomet Zahvalnicu je dobila i Radio Sana“. Svečanu akademiju povodom proslave 50 godina sanskog rukometnog sporta svojim nastupima su uljepšali učenici hor „Harmonija“ i učenici Muzičke škole Sanski Most.

KOMENTARI