instant fap
NaslovnicaSanski Most

Potvrđena optužnica protiv Mirka Vrućinića za zločin protiv čovječnosti

Potvrđena optužnica protiv Mirka Vrućinića za zločin protiv čovječnosti

Sud BiH je 28. januara potvrdio optužnicu koja Mirka Vrućinića tereti za počinjenje krivičnog djela zločin protiv čovječnosti, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

sana-mahala-96

Radi se o jednoj od najopsežnijih optužnica za ratni zločin na području Sanskog Mosta, kojom su obuhvaćena ubistva i prislini nestanci više desetina žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na tom području. Optuženi se tereti da je od mjeseca aprila do kraja 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada snaga VRS, policije i paravojnih formacija, na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, na području Sanskog Mosta i okolnih mjesta kao i sela Briševo na području općine Prijedor, kao svjestan sudionik udruženog zločinačkog poduhvata, u svojstvu člana Kriznog štaba Srpske opštine Sanski Most i čelnik SJB Sanski Most, počinio kazneno djelo-zločin protiv čovječnosti.

U optužnici se navodi da je optuženi zapovjedao i koordinirao snagama SJB Sanski Most te je nakon  napada na sela nastanjena stanovništvom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, među kojima Hrustovo, Vrpolje, Stari Majdan, Briševo, Mahala, Otoke, Begići, Kenjari, Trnava, kao i gradskom području Sanskog Mosta, više hiljada žrtava bilo nezakonito zatočeno, mučeno i zlostavljano u više objekata za zatočenje koje je kontrolirala policija, više od 50 žrtava je ubijeno ili odvedeno u nepoznatom pravcu otkada im se gubi svaki trag.

Više stotina žrtava bilo je mučeno, brutalno premlaćivano, zlostavljano na ponižavajuće načine  i držano u nečovječnim uvjetima, što je rezultiralo smrću većeg broja zatočenika, oko 1000 nezakonito zatočenih žrtava prebačeno je u logor Manjača, a sa područja Sanskog Mosta prisilno je protjerano više od 20 000 žrtava, a u čemu su sudjelovale policijske snage kojima je zapovjedao i koje je izravno kontrolirao optuženi Vručinić.

Tužiteljstvo BiH, uz optužnicu je predložilo pozivanje čak 265 svjedoka optužbe, kojima će dokazivati navode u 18. tačaka optužnice te je priložen obiman dokazni materijal sa više od 450 dokaza i dokumenata. Optužnica protiv Mirka Vručinića spada u predmete Kategorije 2. odnosno predmete koje je na procesuiranje Tužiteljstvu BiH, ustupilo tužiteljstvo pri MKSJ.

KOMENTARI