Nakon što smo objavili tradicionalni recept za baklavu, danas vam donosimo recept za drugu domaću (bajramsku) poslasticu, koja je dobra drugarica baklave.
Riječ je o ružici, još jednoj ljepotici bajramske trpeze.
Sastojci:
1 kg jufki za baklavu
1,1 kg šećera
Veći limun
250 gr putera
100 ml ulja
900 grama oraha
Priprema:
Prvo je potrebno napraviti agdu koja se sastoji od 1 kilograma šećera, u šerpu stavite vode dva prsta iznad šećera i dodajte par kriški limuna.
Kuhajte je na jačoj vatri 20-ak minuta, dok ne dobijete smjesu koja nije gusta poput sirupa, ali ni previše žitka. Ako vam se učini da nije dovoljno gusto, slobodno dodajte šećera i nastavite kuhati.
Puter otopite i pomiješajte sa uljem, ali na slabijoj vatri – pazite da puter ne promijeni boju.
Sameljite orahe i dodajte im 100 grama šećera.
Kupljene kore slažete istim redoslijedom kao i za baklavu. Na dno idu tri kore, svaku premažete toplom smjesom od ulja i putera. Potom stavite red oraha. Onda idu dvije jufke, svaka se premaže smjesom od putera i ulja, i tako do kraja…
Zamotate u rolnu i sječete na kolačiće.
Poredate u tepsiju (nije loše namazati tepsiju ostacima putera sa omota koji ste iskoristili za gore navedenu smjesu), i stavite u rernu prvo desetak minuta na 190 stepeni.
Zatim pečete 45 minuta na 150 stepeni – ako je potrebno, može i više, samo je morate stalno ‘obilaziti’.
Ružice izvadite, pospete agdom koja treba biti hladna.
Pustite ih da malo ‘odstoje’ i počastite se.
Samo umjereno, uživajte!
KOMENTARI