instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Državni delegati danas o vjerskim praznicima: Vjernicima slobodni dani, ateisti zaboravljeni

Državni delegati danas o vjerskim praznicima: Vjernicima slobodni dani, ateisti zaboravljeni

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, danas će se naći Prijedlog zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika u BiH.

Prijedlog stiže iz Vijeća ministara naše zemlje i, kako je navedeno, ovo zakonsko rješenje predviđa jednak broj neradnih dana tokom godine za obilježavanje vjerskih praznika za muslimane, pravoslavce, katolike, pripadnike jevrejske i svih ostalih vjera u Bosni i Hercegovini.

Zaposleni u svim institucijama, organima, organizacijama, poduzećima i svim drugim oblicima organiziranja za obavljanje djelatnosti i usluga na teritoriji BiH bi, prema tom zakonu, trebali imati pet plaćenih neradnih dana u vrijeme vjerskih praznika.

Ukoliko niste primijetili, začkoljica ovog zakona je ta što ne predviđa slobodne dane za ateiste, agnostike ili one koji se nikako ne izjašnjavaju.

Stav o ovom zakonu nije dala Ustavnopravna komisija jer na sjednici tog radnog tijela nije bilo pomoćnika ministra civilnih poslova koje je zakon sačinilo.

Udruženja za ljudska prava upozorila su na diskriminatorne odredbe ovog zakona, no iz Ministarstva za civilne poslove, koje je izradilo akt, navode da su u prijedlogu ispoštovane „sve tradicionalne vrijednosti tolerancije i suživota u BiH“.

U Parlamentu, također, smatraju da se zakon može poboljšati amandmanima. Vidjet ćemo.

Osim navedenog, na današnjoj sjednici naći će se i prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2016. godinu čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Budžet iznosi 1.720.637.818 KM, od čega su ukupni prihodi za finansiranje institucija i primici na nivou prethodnih godina i iznose 950.000.000 KM, a prihodi za servisiranje vanjskog duga su 770.637.818 KM i veći su za 157.057.193,00 KM u odnosu na budžet prethodne godine.

Kako je ranije istaknuto budžetski prioriteti su izgradnja državnih funkcija u vezi s ispunjavanjem uvjeta za članstvo u Evropskoj uniji, primjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, stavljanje u funkciju Državnog zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH.

KOMENTARI