instant fap
NaslovnicaLokalne temeUSK

Gradska vijećnica Ilda Alibegović: Vratila sam novac Gradu, iako su to trebali učiniti drugi!

Gradska vijećnica Ilda Alibegović: Vratila sam novac Gradu, iako su to trebali učiniti drugi!

Krajem mjeseca novembra objavljen je spisak spisak fizičkih i pravnih lica kojima su dodijeljena sredstva tekuće rezerve Gradonačelnika za 2015. godinu, a koji je izazvao buru reakcija. I gradski vijećnici našli su se na udaru jer se dosta njih našlo na spisku kao primaoci sredstava, a po sudu javnosti nisu trebali ta sredstva.

Upečatljiv je ostao slučaj vijećnice Ide Alibegović koja kaže da sredstva od Gradonačelnika nije uopšte tražila, ali su joj ista dodijeljena zbog, nažalost, posebno osjetljivog i emotivnog slučaja. To nisu bila sredstva za školovanje, putovanje, pisanje knjige, doktorske disertacije ili napredovanje u karijeri, nego su joj sredstva dodijeljena od strane za nabavku ogrijevnog drveta i troškove dženaze.

Ispred kolega vijećnika i Gradske uprave te Gradonačelnika, dobila je kućnu posjetu ili kako se u narodu kaže, kolege su joj došle na žalost sa ovim vidom podrške, nije niko slutio da će neko kasnije od toga praviti priču jer te novce vijećnica nije ni tražila niti je znala da će je posjetiti savjetnik Gradonačelnika sa takvom namjerom.

Požar koji se desio u njenom domu, te zbog istog, gubitak njenog brata, koji je imao samo 26 godina, koji je bezuspješno liječen sedmicu dana u Sarajevu, porodicu Alibegović, u kojoj niko nije zaposlen, doveo je u tešku situaciju.

Međutim, neki od njenih kolega, osim što nisu imali osjećaja prilikom uzimanja sredstava poreskih obveznika, nisu imali osjećaja ni za tuđu nesreću, dovodeći vijećnicu Alibegović u položaj da daje objašnjenja za svoj nesretan slučaj.

Na sjednici Gradskog vijeća na kojoj se razmatrao izvještaj utroška tekuće rezerve Gradonačelnika, vijećnica Ilda Alibegović, vidno potresena, iznijela je obrazloženje ličnog slučaja gdje je navela da se u njenom slučaju radi o pozajmici, koju će vraća unatoč teškom finansijskom stanju.

Tom prilikom je i savjetnik Gradonačelnika Smail Toromanović potvrdio da joj je Gradska uprava samoinicijativno dodijelila sredstva znajući kakav nemili događaj je zadesio porodicu Alibegović. Tom prilikom pozvao je vijećnicu Alibegović da data sredstva ne vraća, što je ona ponovo odbila.

Na istoj sjednici Alibegović je pozvala sve svoje kolegice i kolege iz Vijeća, koji su dobili sredstva, da se povedu za njenim primjerom i da novac vrate u Budžet jer se njihovi slučajevi i ne mogu mjeriti sa njenim. Nije prozvala samo gradske vijećnike, već sve imućne pojedince i skupine, kojima taj novac nije bio hitan.

Redakciji ABC portala za sada nije poznato da je još iko od gradskih vijećnika ili drugih lica to i učinio.

Danas je portalu ABC.ba dostavila fotografisane dokumente, kao dokaz da je svoje obećanje izvršila

Znam da će se neki ovome nasmijati, tako su mi se nasmijali na sjednici vijeća, kad sam jedne prilike predložila da nam se ukinu paušale i preusmjere socijalno ugroženim porodicama. To je, eto, jako smiješno bilo. To se nazove činom politikanstva. U našem pokvarenom društvu sve što neko radi dobro je politikanstvo, niko ne vjeruje da stvarno postoje još ljudi koji poštuju i baštine vrijednosti kojima se danas većina smije. Ja barem svoje tzv. politikanstvo dokažem djelima. Pa evo još jednom pozivam sve one koji su dobili taj novac, a znaju da im nije bio nužno potreban, neka ga vrate. Ilda Alibegović nije protiv obrazovanja i podrške istaknutim i priznatim ličnostima, ali takve nagrade, a ne pomoći, se daju iz nekih drugih sredstava, a ova sredstva bi bilo dobro davati za pomoć socijalno ugroženim porodicama, a ne dovoljno imućnima, koji se mogu samostalno školovati i razvijati karijeru“,uz poslane fotografije napisala je vijećnica Alibegović.

abc

KOMENTARI