Mlada Mia Ribić akrobacijama na motociklu ostavlja bez daha

Mlada Mia Ribić akrobacijama na motociklu ostavlja bez daha

Motokros jedan je od najekstremnijih sportova i zahtijeva brzinu, preciznost, fizičku spremu, žrtvovanje i odricanje. Sinonim je za adrenalin, ali i za prašinu, blato… Mnogi bi rekli, muški sport. Ipak, jedna 12-godišnjakinja iz Velike Kladuše ruši te stereotipe i svojim primjerom pokazuje da i djevojčice mogu biti itekako uspješne u ovom sportu.

Mia Ribić prvi put je na motocikl sjela kad je imala nepune četiri godine, a kao petogodišnjakinja učestvovala je na prvenstvu Hrvatske.

Vozačka licenca

Njen otac Andres veliki je ljubitelj motocikala i čini se da je Mia tu ljubav naslijedila.

– Ne mogu tačno objasniti zašto volim motokros, to je nešto u čemu, zaista, uživam i što me ispunjava. Ne mogu zamisliti da se ne bavim ovim sportom. To mi je u krvi – govori nam Mia.

U dosadašnjoj karijeri ima odvezenih osam sezona i skoro 300 utrka.

– To je podatak kojim se ne može pohvaliti veliki broj takmičara u bilo kojem sportu, pogotovo ovako teškom, za koji mnogi tvrde da nije za djevojčice – kaže za “Avaz” Andres Ribić te dodaje da je na samim počecima hrvatski Motociklistički savez odbio Miji dati vozačku licencu, jer im je bilo neshvatljivo da petogodišnjakinja može voziti motocikl.

Mlada Kladušanka tri godine zaredom osvajala je prvenstvo Hrvatske u motokrosu i superkrosu te je u svojoj klasi MX 50 osvojila najveće priznanje – “Zlatnu kacigu”. Ovu nagradu opravdala je osvajanjem prvenstva i četvrtu godinu zaredom, što još nikome nije pošlo za rukom.

– Odvažna je, neustrašiva i samostalna. Njene akrobacije u zraku ostavljaju bez daha i takmičare i navijače – govori Mijina majka Saida.

Bolji rezultati

Ona, kao i svaka majka, sa strepnjom posmatra kćerkine skokove. Ipak, najčešće briše suze radosnice, i to kada Mia osvoji pehar, kojim obogati svoju impresivnu kolekciju.

Ribići će ovu godinu iskoristiti za konsolidaciju redova, odnosno radit će na treninzima i pripremi za iduću godinu, kada će Mia steći pravo učešća na Evropskom prvenstvu za žene.

– Trenutno tragamo za motociklom i opremom. Za bolje rezultate potreban joj je novi motocikl i mi nudimo zainteresiranim sponzorima da njihovo ime bude na njemu – kaže Saida.

Odličan učenik

Mia je učenica sedmog razreda Osnovne škole “25. novembar” u Velikoj Kladuši. Iako ponekad zadaću piše u putu, na povratku s treninga, odličan je i aktivan učenik. Ova svestrana djevojčica pleše, pjeva, igra odbojku, tečno govori engleski jezik…

KOMENTARI