instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Učenici se takmičili u poznavanju prve pomoći

Učenici se takmičili u poznavanju prve pomoći

 U Osnovnoj školi “Peti oktobar” u Sanskom Mostu održano je takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola iz pružanja prve pomoći, a u okviru ovoga događaja nastupile su ekipe četiri osnovne i tri srednje škole iz ovoga grada. Organizator takmičenja bio je Crveni krst općine Sanski Most, a prema riječima Refike Salkanović, predstavnice ove humanitarne organizacije, projekat se provodi u sklopu njihovih redovnih aktivnosti.

“Veoma je važno da sa upoznavanjem o važnosti pružanja prve pomoći unesrećenima započnemo od djece školskog uzrasta, kako bismo ih upoznali sa tehnikama i razvili kod njih tu vrstu senzibiliteta. Iskustva su do sada pokazala kako su djeca veoma zainteresovana za ovakva predavanja, slušaju pažljivo i uče, a potom na takmičenjima pokazuju usvojeno znanje”, kazala je Salkanovićeva.

Prema riječima liječnika Hajrudina Jakupovića, u svakodnevnom životu se često susrećemo sa slučajevima kada je ugroženima neophodno pružiti prvu pomoć kako bi preživjeli.

“Ovakva vrsta pomoći, kako se pokazalo nebrojeno puta, često zna biti presudna kada se radi o spašavanju tuđih života. To je posebno važno u današnjem svijetu, kada živimo jedan brz život i česte su povrede i događaji kada je neophodno pružiti prvu pomoć”, ističe Jakupović.

Prema njegovim riječima, prva pomoć predstavlja skup mjera i postupaka kojima se spašava život i sprečava dalje pogoršanje zdravlja povrijeđenih i oboljelih osoba. Primjenjuje se na licu mjesta ili na bezbjednom odstojanju od mjesta nastanka povrede ili bolesti. Osnovni zadatak prve pomoći je očuvanje života ljudi, odnosno da se unesrećena lica u što boljem stanju i u što kraćem vremenskom periodu transportuju do odgovarajuće medicinske ustanove, kako bi im se tamo pružila stručna zdravstvena pomoć.

KOMENTARI