instant fap
NaslovnicaUncategorized

10 vječnih pitanja dobilo odgovore: Jesmo li sami u svemiru, postoji li lijek protiv raka…

10 vječnih pitanja dobilo odgovore: Jesmo li sami u svemiru, postoji li lijek protiv raka…

Od kako postoji svijet pretpostavlja se da ljude muče tzv. vječna pitanja – mučila su ih stoljećima, muče ih i danas.

Neka od tih pitanja su da li Bog postoji, da li smo sami u svemiru itd, ali također ima i onih šaljivih, na primjer, da li lampica u frižideru gori i kada se zatvore vrata ili ona vječna zagonetka – šta je starije, kokoš ili jaje?

Ovo su samo neka od pitanja koja su se pojavila u istraživanju koje je provedeno povodom obilježavanja mjeseca nauke na TV kanalu Eden, a koje je pokazalo da tri četvrtine odraslih Britanaca ispoljavaj interes za nauku i željeli bi biti bolje informirani, piše Daily Mail.

Adrian Wills, generalni direktor UKTV-a, rekao je: “Prošlo je više od 500 godina otkako je većina ljudi vjerovala da je Zemlja, zapravo, ravna, tako da je važno imati na umu da se naše razumijevanje za nauku širi nevjerovatnom brzinom”.

“Mjesec nauke na kanalu Eden nastoji odgovoriti na neka od ovih pitanja, jer je očito da svi moramo još puno toga naučiti”, rekao je Wills.

Slijede neka od “vječnih pitanja” koja se tiču nauke, ali ovaj put odgovorena:

1. Jesmo li sami u svemiru?

Naučnici tvrde da u svemiru vjerovatno postoji mnogo planetarnih sistema u kojima postoje zreli uvjeti za razvijanje života. Međutim, mi nikada ne možemo razviti tehnološki potrebna sredstva da bismo prešli milion svjetlosnih godina kako bismo uspostavili kontakt.

2. Hoće li ikada biti pronađen lijek protiv raka?

Stopa preživljavanja za različite oblike raka se povećava vremenom pomoću novih tretmana liječenja, a neki su u istraživačkoj fazi. Vrlo je malo vjerovatno da će u bliskoj budućnosti biti pronađen magični lijek koji liječi preko noći, ali pacijenti će, svakako, živjeti duže.

3. Da li Bog postoji?

Ne postoji empirijski dokaz.

4. Koliki je svemir?

Naki astronauti vjeruju da ne postoji granica u veličini svemira. Drugi kažu da se od Velikog praska proširio za oko 150 milijardi svjetlosnih godina.

5. Kako i gdje je počeo život na Zemlji?

Postoji nekoliko teorija, od raznih bakterija koje su ušle simbiotičke odnose do struje koja je prošla kroz Zemljinu koru.

6. Je li moguće putovati kroz vrijeme?

Tkivo vremena i prostora sadrži kratice, tzv. crvotočine, koje čine putovanje kroz vrijeme teoretski mogućim. Međutim, crvotočine su nestabilne i da bi se jedna otvorila, to zahtijeva tzv. odbojnu gravitaciju, stanje koje još nije naučno potvrđeno.

7. Hoćemo li ikada kolonizirati svemir?

Možda. Neki kažu da bismo ozbiljno u obzir trebali uzeti stvaranje kolonija nedgje drugo u Sunčevom sistemu u slučaju da život na Zemlji postane nepodnošljiv. NASA je već počela održavati sastanke o svjesnom mijenjaju uvjeta na drugim planetama da bi bili slični onima na planeti Zemlji.

8. Šta će zamijeniti naftu i kada?

Alternativni izvori energije su dostupni, ali moraju biti više troškovno učinkoviti i ispuniti određene zahtjeve da bi zamijenili naftu. Međutim, postoji napredak u nanotehnologiji koji bi mogao biti odgovor.

9. Kada će svemiru doći kraj?

Teorije su da će svemir zaustaviti širenje, a zatim “kolabirati” sam od sebe, da će postati hladniji pri širenju dok je na apsolutnoj nuli, te da će tamna energija preovladati gravitaciju.

10. Koliko dugo se može produžiti životni vijek?

Pokusi o produžavanju životnog vijeka na miševima su uvjerili naučnike da bi ljudski životni vijek uskoro mogao biti duži i od sto godina.