instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

2015. godina bit će najtoplija ikad: Klimatske promjene su uzrok

2015. godina bit će najtoplija ikad: Klimatske promjene su uzrok

Zahvaljujući izuzetno visokim mjesečnim temperaturama, 2014. godina postavila je rekord kao najtoplija. Kratko je trajao rekord 2014. jer već dva mjeseca tekuće godine bilježe rekordne temperature. 

Posljedica je to i izuzetno toplog septembra koji bi 2015. godinu mogao okarakterizirati kao najtopliju u pisanoj povijesti.

Kombinacija elemenata stakleničkih plinova te prisutnosti El Niña– globalnog atmosfersko-okeanskog fenomena koji nastaje usred fluktuacija pravaca vjetrova i temperature vode u tropskom dijelu Tihog okeana, pomogli su da temperatura raste prosječno 1,62 stepeni iznad povijesnog prosjeka od 59 stepeni celzija.

Šest od deset najviših zabilježenih temperaturnih odstupanja ikad zabilježeno je u 2015. godini. Za ilustraciju, posljednji hladni rekord postavljen je 1911. godine, dok je 13 od 15 rekorda najtoplijih godina zabilježeno od 2000. godine. 

Grafikoni u fotogaleriji prikazuju koliko su drugi najtopliji rekordi odstupili od globalnog prosjeka, i jasno pokazuje da je 2015. glavni favorit za naslov.

NASA je predvidjela da će tekuća godina biti najtoplija i tu mogućnost označila 93-postotnom mogućnošću. 

Ovi trendovi jasan su signal da je trend zatopljenja očit i sveprisutan.

KOMENTARI