instant fap
NaslovnicaUncategorized

25 godina od agresije na Sanski Most

25 godina od agresije na Sanski Most

Obilaskom više lokaliteta na području Općine Sanski Most i šetnjom koja je nazvana „Šetnja za istinu i nezaborav“, danas je obilježena 25. godišnjica početka napada srpskog agresora na Mahalu, Muhiće i Otoku.

Ovaj događaj bio je uvod u kasnija tragična dešavanja i pogrom koji je izvršen nad nesrpskim stanovništvom. Paravojne formacije SDS-a te regularne i rezervne jedinice JNA, na današnji dan 1992. godine započele su granatiranje pomenutog dijela Sanskog Mosta.

Na ovaj dio grada u samo dva dana palo je više hiljada projektila koji su razarali stambene objekte i sijali smrt. Nakon bjesomučnog granatiranja srpske formacije su započele etničko čišćenje, što je podrazumjevalo ubijanje i protjerivanje nesrpskog stanovništva.

Predstavnici općinske vlasti na čelu s načelnikom Farisom Hasanbegovićem, boračkih i udruženja žrtava, političkih partija i drugih organizacija, učenici osnovnih škola te brojni mještani, okupili su se danas ispred spomen obilježja koje sjeća na 75 šehida i poginulih mještana Mahale, Muhića i Otoke.  Sjećanje na tragične dane evocirao je mještanin ovog naselja i svjedok ovih historijskih događaja, Samir Ćehajić, koji je tada kao petnaestogodišnjak doživio sličnu sudbinu kao i većina građana nesrpske nacionalnosti iz ovog dijela grada.

Ovom prilikom simbolično je ozvaničen i novi naziv ulice Redak, koja sada nosi ime prof. Muhameda Ćehajića. On je bio poznati intelektualac, rođen u ovoj ulici, a veći dio života je proveo u Prijedoru, a jedno vrijeme je bio gradonačelnik tog grada. Ploču sa nazivom ulice otkrili su njegova supruga, dr. Minka Ćehajić, i općinski načelnik Faris Hasanbegović. Nakon toga prisutni su se uputili ka Hegića kući koja se nalazi u naselju Muhići.

Tokom napada na taj dio sanske općine, u ovome objektu se dogodio prvi veliki zločin na području općine Sanski Most. U podrumu tog stambenog objekta ubijeno je devet nevinih civila koji su tu potražili spas od granatiranja, među kojima i trudnica u osmom mjesecu trudnoće. Na spomen ploču koja sjeća na ovaj događaj danas su položeni vijenci s cvijećem, te je učenjem fatihe odata počast nevinim žrtvama. Jedan od svjedoka ovog zločina bio je i Fikret Muhić, koji je u jutarnjim satima, 27. maja 1992. godine u podrumu ove kuće zatekao beživotna tijela. U okviru šetnje, koja predstavlja i svojevrsni čas historije, učesnici su posjetili objekat Hamzibegove džamije u Sanskom Mostu. Glavna gradska džamija je bila jedan od brojnih islamskih objekata koji su porušeni za vrijeme okupacije grada.

U haremu džamije održan je historijski čas, a prisutnima su se obratili svjedok rušenja ovog vjerskog objekta, Senad Džananović te glavni sanski imam Husein ef. Kovačević. U nastavku „Šetnje istine i nezaborava“ učesnici su položili cvijeće na spomen ploču posvećenu doktoru Mehi Alagiću, koji je mučki ubijen nedaleko od gradskog mosta na današnji dan 1992. godine. Doktor Meho, kako su ga prijatelji i sugrađani zvali, bio je jedan od intelektualaca koji su se među prvima našli na udaru okupatorskih vlasti i mučki je ubijen na kontrolnom punktu koji se nalazio na početku gradskog mosta.

Učesnici šetnje su posjetili i kuću, Naila Selmana, koji je među prvim iskazao hrabrost suprotstavljajući se srpskim agresorima, a o njegovom liku i djelu govorio je sanski književnik Amir Talić. Na kraju, organizovana je posjeta gradskoj sportskoj dvorani u Sanskom Mostu. Ovaj sportski objekat bio je krajem maja i u mjesecu junu 1992. godine koncentracioni logor gdje je zatvoreno preko hiljadu građana uništenih naselja Mahale, Muhića i Otoke. Na postojanje ovog i drugih logora, podsjetio je Amir Talić i predsjednik Udruženja logoraša, Nihad Ključanin. Prisutnima se na ovom mjestu obratio i načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović. Učenicima osnovnih i srednjih škola na ovom mjestu održan je čas historije o tim sudbonosnim danima, te je polaganjem cvijeća i učenjem fatihe odata počast svim nedužno ubijenim građanima.

 

KOMENTARI