instant fap
NaslovnicaMagazin

30 godina otkako su Simpsonovi sjeli na kauč porodične kuće u Springfildu

30 godina otkako su Simpsonovi sjeli na kauč porodične kuće u Springfildu

Prošlo je tačno trideset godina otkako su Simpsonovi sjeli na kauč porodične kuće u Springfildu, uključili televizor i pogledali prvu zvaničnu epizodu serije.

Iako su se od 1987. godine pojavljivali u emisiji Trejsi Alman Šou u kratkim insertima, 17. decembra 1989. emitovana je prva epizoda prve sezone Simpsonovih.

“Simpsonovi” su animirana TV serija, dobitnik Emmyja koju je stvorio Matt Groening, također i autor animirane TV serije Futurama, za TV kuću Fox Network. Serija je postala jedna od prvih velikih hitova te TV kuće, a uz to je i jedna od najuspješnijih televizijskih serija u historiji tog medija.

Epizoda pod nazivom Simpsons Roasting on an Open Fire emitovana pred sam kraj decenije, označila je početak nove ere.

Ova američka porodica nastavit će da zasmijava gledaoce širom svijeta narednih 30 godina.

Simpsonovi su za to vrijeme posjetili svaki kontinent, upoznali brojne ličnosti iz svijeta šoubiznisa i politike, bili u gostima i ugostili druge crtane likove i više puta, ispostavit će se, predvidjeli budućnost.

Crtana satira i kritika američkog društva inspirisala je i brojne “crtane filmove za odrasle”, koji su u godinama koje dolaze pomjerali granice dozvoljenog humora na televiziji.

I dok kreatori serije uspješno završavaju 31. i marljivo spremaju 32. sezonu, 30. rođendan je divan povod za rekapitulaciju avantura porodice koju su mnogi kritičari nazvali “najsmiješnijom na svijetu”. 

Simpsonovi u 150 reči 

Njihovim imenima kumovao je tvorac serije Matt Groening, nazvavši ih po članovima njegove porodice.

Jedino je sopstveno ime zamijenio Bartom, najkul likom u seriji.

Homer, trapavi i lijeni radnik u nuklearnoj elektrani – a to su mu čak i dobre osobine – stereotipni je prikaz disfunkcionalne “glave porodice”.

Kako bi izgledao Homer Simpson kao stvarna osoba

Jedan od najpopularnijih likova iz crtanih filmova definitivno je Homer Simpson. Lik Homera nije promijenjen 29 godina. Umjetnik Miguel Vasquez je napravio 3d model ljudske verzije Homera. Smješni lik iz crtanog je uz pomoć modela ovog umjetnika postao je zastrašujući čovjek. Prema komentarima na društvenim mrežama mnogi ga smatraju zastrašujućim i uznemirujućim.

Marge, domaćica sa frizurom koja prkosi zakonima fizike, jedina sposobna da održi porodicu na okupu.

Bart, najstarije dijete, stalno kažnjen u školi, kome je hobi upadanje u nevolje.

Lisa, čija inteligencija umnogome nadmašuje sve članove porodice, vječno neshvaćena zbog naprednih životnih stavova.

Megi, beba koja proizvodi samo zvuk cuclanja. I ako ste se nekada pitali ko stoji iza tog zvuka – u pitanju je Matt Groening.


Simpsonovi žive u Springfildu, samo nije poznato u kom tačno, jer u Americi ima više od 30 Springfilda.

Tako je Springfild, po potrebi, dobijao rijeku, planine, more i pustinju.

Ostali stanovnici Springfilda često su dobijali ime po nazivima ulica u Groningovom rodnom Portlandu.

Poslije 678 epizoda, Simpsonovima se ne nazire kraj. Trenutno se prikazuje 31. sezona. Posljednja, 17. epizoda ove sezone bit će emitovana prvog marta 2020. godine.

KOMENTARI