instant fap

9. januar, Dan sjećanja na žrtve genocida: Odata počast u Prijedoru, Srebrenici…

9. januar, Dan sjećanja na žrtve genocida: Odata počast u Prijedoru, Srebrenici…

Obilježavajući deveti januar kao Dan sjećanja na žrtve genocidagrupa Bošnjaka okupila se danas u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari gdje je odala počast žrtvama genocida, a posjetili su i Memorijalni centar “Veljaci“ u Bratuncu.

Organizator današnjeg okupljanja je potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić koji je izjavio da se 9. januar treba obilježavati na drugačiji način koji će “uvažavati historijske činjenice, a ne uvažavati zločine”.

“Naša poruka i poziv svim ljudima dobre volje u BiH, kao i širom svijeta je da se 9. januar obilježava kao Dan sjećanja na sve žrtve zločinačke politike koja je osuđena, i kojoj je presuđeno za udruženi zločinački poduhvat, za teške ratne zločine uključujući zločin genocid nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a Srebrenica. Vjerujem da će iz godine u godinu ova aktivnost biti sve masovnija i na više mjesta se obilježavati”, istaknuo je Salkić.

Poručio je da na ovaj način žele pozvati sve predstavnike vlasti u BiH, te međunarodne zajednice da “ne podliježu pritiscima i ne dozvole da laž pobijedi istinu”: “Laž je ono što se danas obilježava u Banjoj Luci, a istina je da je počinjen zločin u ime tadašnje Srpske Republike BiH na ovim prostorima.”

Pored memorijalnih centara u Potočarima i Bratuncu, organizirana je i posjeta drugim mjestima na prostoru entiteta RS-a.

Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja Prijedor ‘92, predvodio je odavanje počasti u Prijedoru.

“Predstavnici nevladinih organizacija civilnih žrtava genocida, predstavnici udruženja demobilisanih boraca ABiH i političkih partija koje predstavljaju Bošnjake i Hrvate u Prijedoru danas su na šehidskim mezarjima u Bišćanima, Prijedoru i Kozarcu odali počast civilnim žrtvama genocida i na taj način obilježili 9.januar Dan početka genocida nad Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru”, napisao je Duratović.

KOMENTARI