instant fap
NaslovnicaSanski Most

20. godišnjica stradanja porodice Alibegović

20. godišnjica stradanja porodice Alibegović

U zaseoku Budim, selo Lukavice kod Sanskog Mosta, danas je obilježena 20. godišnjica zločina kojeg su srpske snage počinile nad 14 članova porodice Alibegović. Prigodnim vjerskim programom obilježena je godišnjica stradanja ove porodice, inače jednog od najstrašnjih zločina koji su se tokom ratnih godina desili na području sanske općine.
Kako je rečeno na današnjem skupu, koji je organiziran kod spomen obilježja podignutom u čast stradalih Alibegovića, oni su 1. augusta 1992. godine na prevaru odvedeni do potoka Hatiraj gdje su brutalno ubijeni i ostavljeni. Dan poslije, pronašli su ih članovi porodice i mještani, te ukopali tijela koja su nakon rata ekshumirana i dostojanstveno ukopana u haremu lukavičke džamije.

U znak sjećanja na nevine žrtve u Budimu je podignuta spomen česma i fontana.
Imam džemata Lukavice, Benjamin efendija Hodžić, je obraćajući se prisutnima naglasio da za ovaj zločin još niko nije odgovarao. „ Možemo se sa nekoliko pitanja zapitati – da li ima pravde, da li ima istine i da li ima zakona ? Je li iko za ovih 20 godina odgovarao za strašno djelo koji se desio u Budimu prezimenu Alibegović ? Neprijatelji su htjeli da iskorijene to prezime, ali nisu uspjeli. Nadam se da će biti pravde“, istakao je efendija Hodžić.

Prisutnima se obratio i Amer Mezetović, savjetnik načelnika općine Sanski Most koji se zahvalio organizatorima ovog skupa na ustrajnom radu, kako ovaj zločin ne bi pao u zaborav i da istina iziđe na vidjelo. Ovim putem pozivamo sva nadležna tužilaštva da napokon pođu raditi svoj posao kako bi ove žrtve dobile, ako ništa barem vječni smiraj, a njihove porodice barem moralnu satisfakciju“, rekao je Mezetović.

Podpredsjednik Udruženja logoraša Općine Sanski Most, Fehim Muhić, u svom govoru je istakao da su ovi zločini unaprijed bili planirani. „To su učinili ljudi koji su nas poznavali, ali tad te 1992 godine nisu pozvali nikoga“ istakao je Muhić.
Husein efendija Kovačević, glavni sanski imam, je rekao da se zloćin u Budimu samo može i mora nazvati pravim imenom, a to je genocid. „Ako ovo ovdje nije bio genocid, neznam kako bi to drukčije mogli definisati. Ubiti skoro jednu cijelu porodicu ili pleme u međunarodnim kriterijima je definicija genocida i upravo tako je okarakterisano ovo što su ovdje uradile i učinile naše dojučerašnje komšije“, naglasio je efendija Kovačević.

Današnjem skupu u Budimu pored mješatana Lukavica i okolnih sela, prisustvovali su i predstavnici općine Sanski Most, Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, sanskih boračkih organizacja, sanskog Udruženja logoraša i Općinskog obora SDA Sanski Most. Sa skupa je poslan apel odgovornima da procesuiraju naredbodavce i počinitelje ovog zločina.

KOMENTARI