OVAKO jednostavan desert, nektarine prelivene orašastim zašećerenim slatkom s maslacem i posebnim okusom brandyja vrlo lako bi mogao zasjeniti glavno jelo. Naročito kad ga završite s limunastim dodatkom mascarpone sira koji će ublažiti miris roštilja, dobit ćete nenadmašan ljetni desert, a da pećnicu niste ni uključili. Recept dugujemo stranici chow.com. U nuždi nektarine možete zamijeniti breskvama.
Treba vam:
- ½ mjerne šalice (od 2.5 dcl) mascarpone sira
- 1 čajne žlice granuliranog šećera
- ½ čajne žličice fino naribane korice limuna
- ¾ mjerne šalice tostiranih, slanih pekan oraha, sitno nasjeckanih
- ¼ šalice smeđeg šećera
- 2 jušne žlice neslanog maslaca, na sobnoj temperaturi
- 1 čajna žlica mljevenog cimeta
- ¼ mjerne šalice meda
- 1 jušne žlice brandyja
- ½ čajne žličice ekstrakta vanilije
- 6 srednjih, zrelih ali čvrstih nektarina, prepolovljenih i očišćenih
Priprema:
Zagrijte roštilj na srednju temperaturu. Pomiješajte mascarpone, granulirani šećer i koricu limuna u manjoj zdjeli dok se ne prožme pa ostavite sa strane da odstoji.
Pekan orahe, smeđi šećer, maslac i cimet promiješajte rukama u drugoj zdjeli dok ne dobijete grudastu, mokru smjesu. Neka odstoji. Med, brandy i vaniliju promiješajte u trećoj manjoj zdjeli i neka također odstoji.
Kad je roštilj spreman, stavite nektarine na pek papir i premažite ih kistom sa smjesom meda dok sve je ne potrošite. Stavite nektarine na roštilj tako da je odrezana strana prema dolje. Pokrijte roštilj i neka se peče dok se na nektarinama pojave šare od roštilja, nekih 2 do 3 minute.
Okrenite nektarine s ravnom, metalnom špatulom. Podijelite mješavinu s pekan orasima na polovice nektarina (oko 1 jušne žlice na polovicu) dok sve ne potrošite. Pokrijte roštilj i pecite dok se šare roštilja ne pojave na nektarinama a one omekšaju, 3-4 minute. Skinite nektarine s roštilja i stavite ih na pek papir. Servirajte odmah, a netom prije prelijte sve s mješavinom limuna i mascarponea.
KOMENTARI