instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Preporuke školama zbog korona virusa

Preporuke školama zbog korona virusa

Ministarstvo obrazovanja USK uputilo je svim obrazovnim ustanovama na području Unsko sanskog kantona uputstvo za preventivno postupanje zbog mogućnosti pojave korona virusa.

U pomenutom uputstvu nalaže se odgojno obrazovnim ustanovama da do daljnjeg ne realizuju planirane ekskurzije van granica BiH do stabilizacije epidemiološke situacije o čemu će dodatno biti obavješteni od strane ministarstva.

Nalaže se pojačana dezinfekcija školskih prostorija, prvenstveno učionica, toaleta i drugih zajedničkih prostorija uz redovno pojačano provjetravanje prostorija.

Također, naložena je i nabavka sanitarnih dezinfikatora za higijenu ruku s dovoljnom količinom dezinfekcione tečnosti kao jedne od preventivnih mjera sprečavanja širenja virusnih infekcija, odnosno generalno pojačanog održavanja higijene ruku. Obzirom na ograničena finansijska sredstva za nabavku navodi se kako je ministarstvo kontaktiralo određene donatore, ali je potrebno da nabavku realizuju sve škole koje imaju srdestva za predviđenu namjenu.

Također, učenici koji su proteklih 7 dana boravili u inostranstvu, prvenstveno u zemljama u kojima je zabilježen korona virus, a koji pokazuju simptome gripe, zadrže van nastave na kućnom liječenju uz obavezno javljanje nadležnom ljekaru i to isključivo uz dogovor s roditeljima učenika.

KOMENTARI