instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Mještani pokrenuli akciju zaštite i uređenja Rimskog mosta

Mještani pokrenuli akciju zaštite i uređenja Rimskog mosta

Rimski most, poznati kulturno-historijski spomenik koji se nalazi u Starom Majdanu je ugrožen i pod hitno ga je potrebno zaštititi. Podsjećamo da je ovaj drevni most, odlukom Komisije za zaštitu kulturno istorijske baštine Bosne i Hercegovine prije više godina proglašen spomenikom od posebne važnosti za državu.

Prije nekoliko dana u organizaciji Općinskog fonda za komunalne djelatnosti Sanski Most uređeno je korito koje se nalazi uzvodno i nizvodno od mosta. Tom priliom uklonjene su velike količine blata i mulja koje se godinama nagomilalo na obalama Gračanice, a prilikom iskopavanja pronađeno je i više kamenih ostataka mosta koji su izvađeni iz rijeke i biće ih potrebno ponovno ugraditi u most.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Stari Majdan, Husein Paunović, ističe kako je plan mještana da u narednom periodu pokušaju očistiti velike količine naslaga oko stubova mosta. Edin Hasanić, umjetnik iz Starog Majdana i počasni gradonačelnik ovog mjesta, naglašava kako se radi o vrijednom spomeniku materijalne kulture na ovim prostorima koji je prepušten propadanju i zubu vremena.

Rimski most u Starom Majdanu svjedok je istorijskog kontinuiteta života na ovim prostorima. Ovaj most preko rijeke Gračanice bio je dio starog rimskog puta kojim se željezna ruda iz ovih krajeva transportovala do rimske provincije Dalmacije. Ostaci rimskih cesta i danas su vidljivi. Stari most se pominje i u turskim dokumentima iz 16. vijeka, kada je vršena njegova popravka i gdje se također navodi da potiče iz rimskog perioda. Prema pričama mještana, lukovi mosta su nekada bili toliko visoki da je ispod njih mogao projahati konjanik na konju.

Prema mišljenju nekih istoričara, način gradnje mosta svjedoči o tome da potiče iz rimskog perioda, a pretpostavlja se kako je kasnije nadograđivan i popravljan. Inače, Stari Majdan je pravo istorijsko blago, a kako Majdanci vole reći, gdje god da se zakopa na širem području ovog mjesta pronaći će se neki od istorijskih artefakta iz bliže ili dalje povijesti.

KOMENTARI