instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

U toku završne pripreme za ovugodišnju “Musallu”

U toku završne pripreme za ovugodišnju “Musallu”

U toku su završne pripreme za ovogodišnju vjersko kulturnu manifestaciju „Musalla 2020“ koja će se ove godine održati u periodu od 20. do 24. jula ove godine. Organizacioni odbor manifestacije održao je sastanak na kojem su utvrđeni programski sadržaji ovog tradicionalnog događaja.

Kako je poznato, odlukom Rijaseta Islamske zajednice BiH, manifestacija „Musalla“ će se ubuduće održavati krajem umjesto početkom mjeseca jula kako je do sada bio slučaj. U okviru manifestacije planirani su tradicionalni sadržaji kao što su veče ilahija i kasida, veče Kur'ana te centralna manifestacija na Musalli u Donjem Kamengradu. Također, u sklopu manifestacije biće organizovana i promocija knjige „Namaz u tradiciji Bošnjaka“ hafiza dr. Elvira ef. Duranovića.

Organizatori manifestacije su istakli kako će se ona odvijati uz poštivanje svih potrebnih higijensko sanitarnih mjera zbog pandemije virusa korona i svi događaji će biti organizovani na otvorenom. Manifestacija „Musalla“ se održava svake godine i njome se obilježava dolazak islama na prostore Bosne i Hercegovine.

Prema predanju, na mjestu gdje se nalazi Musalla u Donjem Kamengradu, 1463. godine džumu namaz klanjao je Sultan Mehmed El Fatih, nakon pobjede na ugarskom vojskom u bici za obližnju utvrdu te je na tom mjestu dao da se izgradi musala. Musalle su preteče džamija, a prema nekim podacima na prostoru čitavog Balkanskog poluostrva preostala ih je tek nekolicina.

Musala u Donjem Kamegradu upisana je u državni registar kulturno istorijskih spomenika od posebnog značaja i pod zaštitom je države, a sem toga danas je jedina aktivna musalla na prostoru čitavog Balkanskog poluostrva.

KOMENTARI