instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

MAJSTOR Malog fudbala Muradif Durić

MAJSTOR Malog fudbala Muradif Durić

Muradif Durić je najbolji igrač malog fudbala koji se rodio na ovim prostorima. Legenda sanskog, slovenačkog i belgijskog futsala, kakva se rijetko viđa.

Muradif Durić je rođen 13.jula 1963.godine u selu Gorice kod Sanskog Mosta. Živi na potezu Belgija – Sanski Most, gdje posjeduje stan u centru grada. Svjetsko ime malog fudbala koji je ostavio neizbrisiv trag igrajući za nekoliko klubova u Sloveniji i Belgiji.

Mladić koji je u Belgiju stigao anoniman i bukvalno niodkud, za kratko je vrijeme postao popularan i idol mladih.Belgija koja za nogometne stručnjake vrijedi za “evropski Brazil” je pala na koljena pred Tarzom.
Po kratkom je postupku dobio belgijsko državljanstvo i poziv za reprezentaciju “crvenih đavola”.
Na Svjetskom futsal prvenstvu u Sloveniji nastupio je za reprezentaciju Belgije.

Muradif kaže da mu je uzor Edhem Šljivo nekadašnji as sa Koševa i dobro poznati as u Belgiji.

Muradif Durić je u svijetu poznat pod nadimkom Tarzo, i poput svakog poznatog igrača, poznavaocima futsala dovoljno je reći Tarzo, da bi znali o kolikoj se zvijezdi radi.

Sanjani ga zovu Lijo (Lijan) i to je lokalno poznata nogometna veličina. Počeo je kao srednjoškolac učestvovati na legendarnom Gradskom malonogometnom turniru na Partizanu sa svojom ekipom Složna braća.

Sve se vrtilo oko njega i on je ekipu Složna braća iz Gorica vodio iz pobjede u pobjedu. Pobrao je simpatije publike na prvu i u gradu se pričalo o “malom žutom čudu” Liji iz Gorica. Svi su željeli da vide malonogometnog čarobnjaka i dolazili su u sve većem broju na ionako prepun Partizan u vrijeme turnira.
Dugo godina su Lijan i Složna braća igrali i bili jedna od boljih ekipa na Gradskom turniru.

Izgradnjom Sportske dvorane, Lijan i Složna braća su nastavili sa zapaženim igrama i sanjani su mogli i dalje uživati u igri ovog nenadmašnog čarobnjaka sa loptom.

Posljednji put je aktivno zaigrao u sanskoj sportskoj dvorani na revijalnoj utakmici “Ibričić i prijatelji”.

Svi koji ga poznaju iz tog perioda tvrde da je on bio jedan od najboljih Futsal igraca u bivšoj Jugoslaviji.
U jeku najveće popularnosti Tarzo je snimao mnoge reklame za razne belgijske firme.

I pored godina starosti još je aktivan i redovan učesnik malonogometnog turnira BH dijaspore gdje je trener i igrač Belgije.

Ado J.

KOMENTARI