BROJKE NE LAŽU Istorijski privredni rast u Sanskom Mostu

Homeinmedia danas

BROJKE NE LAŽU Istorijski privredni rast u Sanskom Mostu

Dobre vijesti! Pacijent iz Sanskog Mosta negativan na koronavirus

Makroekonomski pokazatelji u općinama Unsko – sanskog kantona ukazuju na privredni rast u svim općinama našeg kantona. Najveći je rast u godini koja je na izmaku zabilježen u općini Sanski Most, a najmanji u općini Cazin.

Uzme li se u obzir da je Sanski Most po izvozu roba na inostrana tržišta u prošloj 2021. bio najveći na kantonu sa preko 103 miliona KM, izvoz je u tekućoj 2022. uvdostručen i već je prešao 200 miliona KM. Sanska je općina po izvozu u 2022. zabilježila najbolji rezultat rasta i u cijeloj Federaciji BiH. 

Po prvi put je Sanski Most ostvario izvoz veći od Bihaća i Cazina zajedno, a ukoliko se nastavi ovakav rast privrednih aktivnosti Sana bi 2025. g. mogla ostvariti izvoz veći od svih preostalih općina na kantonu zajedno. 

I broj novozaposlenih u 2022. na kantonu je najveći na općini Sanski Most i uglavnom se odnosi na zapošljavanje u realnom sektoru. Sanski Most je u 2022. godini ostvario i značajno povećanje prosječne neto – plaće i po prosječnom iznosu se približio gradu Bihaću koji je 2021. imao najveći iznos prosječne neto plaće.

Interesantan je podatak da je prosječna neto plaća stagnirala u Cazinu i da je u 2022. g. ostvaren isti prosječan iznos neto plaće kao i u 2021. godini. Posebno na kraju ovog afirmativnog prednovogodišnjeg teksta želimo istaknuti podatak da su neki sanski privredni subjekti povećali plaće svojih uposlenika u prosjeku od 20 – 50 %. A u nekim firmama radnici mogu zaraditi i po 1.500,00 eura mjesečno, čime se zarade približavaju prosječnima u državama evropske unije.  

Najava proširenja poduzetničkih zona i povećanje prostora proizvodnih kapaciteta u Sanskom Mostu najavljuju rekordan ekonomski rast i u 2023. g. Sanske izvozne firme kao što su Remus, RMU Lager, HIK, Delta plus, CNC – Lab, GAT, Stolarija SAP, Stolarija Horozović, Stolarija Kvrgić, Mljekara Milksan, ACM i druge, zaslužne su u realizaciji istorijskih makroekonomskih pokazatelja.

To je svakako jedan od razloga zbog kojih se veliki broj Sanjana opredjeljuje ostati u svome gradu. Zbog toga se kao portal želimo zahvaliti i čestitati svim vlasnicima proizvodnih firmi u Sanskom Mostu i naravno i njihovim radnicima koji doprinose stvaranju pozitivnog socioekonomskog ambijenta na našoj općini.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0