instant fap
NaslovnicaSanski MostLokalne teme

Sutra tradicionalna “Šetnja za istinu i nezaborav”

Sutra tradicionalna “Šetnja za istinu i nezaborav”

Sutra će se tradicionalnom „Šetnjom za istinu i nezaborav“ obilježiti Dani stradanja građana Sanskog Mosta iz 1992. godine. Protokolom obilježavanja i ove godine je predviđena posjeta nekoliko lokacija i polaganje cvijeća na spomen ploče, uz odavanje počasti svim nastradalim sugrađanima s početka agresije na ovaj grad.

Ovih dana navršava se 29. godišnjica od početka napada srpskog agresora na Mahalu, Muhiće i Otoku, čime je bila započela realizacija plana etničkog čišćenja područja općine Sanski Most od nesrpskog stanovništva, što je bio uvod u kasnija tragična dešavanja i brojne zločine koji su izvršeni nad Bošnjacima i Hrvatima.

Upravo je i protokolom sutrašnje manifestacije „Šetnja za istinu i nezaborav“, predviđena posjeta mjestima koja podsjećaju na stravične zločina iz tog perioda, a koja se odnose na spomen obilježje Redak u Mahali, Hegića kuće u Muhićima, harema Hamzibegove džamije, spomen ploče dr. Mehe Alagića i Naila Selmana, te naposlijetku Gradske sportske dvorane. Početak manifestacije predviđen je u 10 sati.

KOMENTARI