instant fap
NaslovnicaBiH

Lipovača prevario boračke populacije

Lipovača prevario boračke populacije

Općina Bihać i tadašnji općinski načelnik, a danas aktuelni premijer USK-a Hamdija Lipovača 19. oktobra 2009. godine potpisali su ugovor sa izvođačem radova o izgradnji stambene zgrade za boračke populacije po povoljnim uvjetima.

cialis 10mg

nmedia.ba/?attachment_id=24026” rel=”attachment wp-att-24026”>hamdo

Rok za izgradnju, kako stoji u ugovoru, je godinu dana. Kupci stanova potpisali su pojedinačne ugovore sa Stanoupravom općine Bihać još u junu 2009. i usmeno nam je rečeno daje rok za izgradnju zgrade 18 mjeseci. Međutim, mi već četvrtu godinu plaćamo kredite, a od useljenja nema ni pomena. U posljednjih godinu dana, radovi su stali, a jedna od dvije lamele nije ni završena, tako da i ono što je urađeno svakodnevno propada zbog vremenskih uslova. Kada smo se odlučivali za kupovinu ovih stanova, 65 boračkih porodica mislilo je da se je konačno i njih neko sjetio i da će na taj način riješiti svoje stambeno pitanje, pod kako im je rečeno “povoljnim uvjetima”. Međutim, danas većina nas pored kredita, već četvrtu godinu plaća i stanarinu u tuđim stanovima u kojima stanujemo. Kako izlazimo na kraj, samo mi znamo, a ako saberemo kredit i stanarinu, ispada da smo do sad mogli kupiti stanove po tržišnim cijenama i živjeti u njima. Zbog teške situacije, u kojoj smo se našli, većina kupaca htjela je raskinuti kupoprodajni ugovor sa Stanoupravom i u skladu s članom 9. u kojem se navodi da će u slučaju nemogućnosti plaćanja kredita, investitor kupcu stana vratiti uplaćeni novac, u roku od osam dana od dana zaključenja ugovora sa novim kupcem. Međutim, u Stanoupravi im je rečeno da ne mogu dobiti novac dok se ne izgradi zgrada.

Kako je moguće u pravnoj državi BiH, da bivši borci i njihove porodice budu ovako prevareni i poniženi, pitanje je koje svakodnevno sebi postavljamo. Zbog toga, tražimo od Tužilaštva i drugih nadležnih institucija da pokrenu istragu oko izgradnje ove zgrade. Obraćamo se i novom općinskom načelniku, Emdžadu Galijaševiću da u što kraćem roku izvrši reviziju utrošenih sredstava u ovaj projekat. Ostaje nam nejasno, da li je od naših novaca izgrađeno sklonište, koje prvobitno nije bilo ni planirano, poslovni prostori koje niko neće da kupi jer je cijena previsoka?! Da li je nas neko pitao, trebaju li nama ti poslovni prostori? Nama treba samo “krov nad glavom”, kako bi konačno osigurali dostojanstven život sebi i svojoj djeci…

Smatramo da dosadašnji načelnici i Općinska vijeća, koja su nas dovela u ovakvu situaciju, trebaju odgovarati pred sudom za “ovakve povoljnije uvjete”, koje su nam dali već četiri godine. Od načelnika Galijaševića očekujemo da ovaj projekat stavi u prioritete i što prije riješi sudbinu 65 boračkih porodica, u kojima je oko 260 članova, koji danas u vremenu opće ekonomske krize “jedva sastavljaju kraj s krajem”, zbog toga što je neko pokrenuo projekat, koji nije financijski zaokružio na samom početku. Tražimo podršku boračkih udruženja i njjihovih predsjednika, koji su od samog početka bili uključeni u ovaj projekat, a čini se da su danas i oni digli ruke.

Poslije Nove godine održat ćemo mirne proteste pred zgradom Općine Bihać, kako bi i na taj način iskazali svoje nezadovoljstvo zbog teške situacije, u kojoj smo se našli ne svojom krivicom. Smatramo da kao bivši borci nismo zaslužili ovakav odnos vlasti prema nama, jer da nije bilo nas, ne bi bilo ni države BiH. Čini se da su, nažalost danas to mnogi zaboravili.

Preostaje nam još da se zahvalimo predstavnicima medija, koji su našli vremena da nam pomognu, kako bi javnost upoznali sa našim problemima.

kip.ba

KOMENTARI