instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Svečanost hatmi u džematu Pobriježju

Svečanost hatmi u džematu Pobriježju

Svečano je danas bilo u džamiji u Pobriježju, gdje su održane hatme, odnosno završni ispit za polaznike mektebske nastave ovog džemata.  

Riječ je uspješnoj generaciji maturanata iz ovog prigradskog džemata koja je okončala osmogodišnje mektebsko obrazovanje, tokom kojeg su imali priliku da se upoznaju sa vrijednostima i propisima islamske vjere, te da ih usvoje i praktikuju kroz život. Današnji događaj svakako je veliko priznanje za ovaj džemat i njegove vrijedne džematlije, kao i za imama ove džamije Šemsu ef. Zekotića, koji je izvodi nastavu u mektebu. Inače, u nekoliko džemata na paodručju Medžlisa IZ Sanski Most, svake godine priredi se svečanost na kojoj se izvrši provjera znanja, i ozvaniči uspješan kraj  još jedne školske godine za polaznike mektebske nastave.

Posljednjih nekoliko godina hatme na području sanskog medžlisa nisu samo završni ispiti, nego svojevrsne priredbe na kojima se na jedan svečan način, uz Kur'an, ilahije, recitacije i druge sadržaje, obilježi završetak mektebske godine.

I ovoga puta organizovana je predivna svečanost, kojom su polaznici ovog mekteba  obilježili još jednu odgojno – obrazovno uspješnu mektebsku godinu, a prostor džamije u Pobriježju bio je ispunjen velikim brojem roditelja, rodbine, prijatelja i ostalih džematlija.

KOMENTARI