instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Slagao da neće primati platu!

Slagao da neće primati platu!

“Stanivukoviću se svakog mjeseca uredno isplaćuje gradonačelnička plata od 5.500 KM, iako je tokom predizborne kampanje obećavao da neće primati ni marku i da će raditi „pro bono“. Takođe, nije se obistinila ni njegova predizborna najava o tome da će smanjiti funkcionerske naknade, s obzirom na to da nijednom gradskom funkcioneru, među njima i Stanivukovićevim savjetnicima, plata nije umanjena ni za jednu marku. Gradončelnik Stanivuković takođe je obećao smanjenje administracije i uštede, a uhljebio je devet savjetnika!

Do sada, Stanivuković je zaposlio devet savjetnika, i to: dva savjetnika za pravna pitanja – Željka Travara i Nenada Baroša, Božanu Šljivar, savjetnicu za finansije, Miladu Šukalo, savjetnicu za društvene djelatnosti, Tanju Vukomanović, savjetnicu za medije, Svjetlanu Prole, savjetnicu za gradsku estetiku i arhitekturu, Valentinu Aničić, savjetnicu za ekonomska pitanja, Maju Miljević, savjetnicu za privlačenje investitora, te Mirnu Savić Banjac, savjetnicu za kulturu i socijalnu politiku.

Stanivuković, koji je, po preuzimanju funkcije, najavljivao milionske uštede i smanjenje broja nezaposlenih, u stvarnosti je potpuno obrnuo ploču i na gradski budžet natovario cijelu kamarilu od nevjerovatnih devet savjetnika, po čemu je ubjedljivi rekorder među gradonačelnicima u cijeloj BiH!

Da ironija bude veća, Stanivuković je svog prethodnika Igora Radojčića, koji je imao pet savjetnika, u kampanji prozivao zbog navodnog njihovog prevelikog broja, tvrdeći da će uštediti osam miliona KM samo na smanjenju broja i plata gradskih funkcionera.

Naravno, od toga se nije ništa obistinilo, a u njegov kabinet svakim danom ulaze novi savjetnici, stavljajući na muke svoje pomoćnike da im izmisle „dostojne“ funkcije koje bi zvučale iole ozbiljno.

Ovih dana, promovisano je petoro novih, pa je tako Svjetlana Prole promovisana u „savjetnika za gradsku estetiku“?! (šta god to bilo), Maja Miljević biće savjetnica „za privlačenje investitora“, advokat Nenad Baroš, nakon Željka Travara, još je jedan pravnik među savjetnicima, Valentina Aničić novi je ekonomski savjetnik umjesto Bojana Kresojevića koji je unaprijeđen u „gradskog menadžera“, sa platom koja će biti veća od vrtoglavih 4.000 KM.

Takođe, dalja politička podrška pokreta „Banja Luka zove“ plaćena je izmišljanjem savjetničke fotelje za doskorašnju odbornicu Mirnu Savić Banjac, koja je postavljena za „savjetnicu za kulturu i socijalnu politiku“.

Svi oni, mjesečno će primati oko 2.200 KM, s tim da je svima njima to, zapravo, dodatni posao i još jedna „ekstra“ plata iz budžeta, koji pune građani Banjaluke.

U tom smislu, posebno je zanimljiv slučaj advokata Nenada Baroša, čiji će angažman gradsku kasu godišnje koštati oko 30.000 KM (sa uračunatim porezma i doprinosima), iako njegova advokatska kancelarija ima godišnji prihod od cijelih 350.000 KM!

„Baroševo imenovanje moglo bi biti sporno još po jednom osnovu, s obzirom da ono u suštini predstavlja zaobilaženje Zakona o javnim nabavkama. Naime, ako Stanivuković, i pored cijele gomile već zaposlenih pravnika u Gradskoj upravi, želi dodatne advokatske usluge, morao je da raspiše tender za advokatske usluge. Umjesto toga, on je, angažovanjem savjetnika, i zaobišao da primjeni Zakon o javnim nabavkama“, tvrde naši sagovornici.

Gotovo identičan slučaj je sa još dvoje advokata i političkih aktivista koje je Stanivuković ranije „strpao“ na gradski budžet – Jovanom Kisin i Dariom Sandićem, o čemu je Faktor već pisao.

Kisinova i Sandić mjesečno primaju 1.800 KM, na osnovu učešća u radu tzv. Tima za reviziju, a, prema mišljenju pravnika koje smo kontaktirali, i u ovom slučaju radi se o klasičnom zaobilaženju Zakona o javnim nabavkama, s obzirom na to da su, po zakonu, jedino mogli biti angažovan preko tendera – prenosi magazin Faktor.

KOMENTARI