instant fap
NaslovnicaUncategorized

Facebook pravi smartphone?

Facebook pravi smartphone?

Više izvora NY Timesa tvrdi da Facebook planira da lansira svoj smartfon najkasnije sljedeće godine.

O Facebook telefonu priča se već duže vrijeme, a imajući u vidu da kompanija izlazi van svog prvobitnog okvira poslovanja lansirajući aplikacije, a možda i browser u skorijoj budućnosti, korak u posao sa hardverom ne bi puno iznenadio.

Kompanija je, piše ovaj list, već zaposlila ljude koji su radili u Appleu, na iPhoneu i iPadu, tvrde zaposleni iz Facebooka koji su željeli da ostanu anonimni.

Jedan od inženjera koji je radio u Appleu kaže za NY Times da se sreo sa Markom Zakerbergom, sa kojim je razgovarao o radu na smartfonu.

Motiv za ovako nešto je jasan, smatraju analitičari. Kako kompanija koja je nedavno izašla na berzu, Facebook mora naći nove izvore prihoda.

Jedan od zaposlenih u Facebooku kaže da je projekat “Facebook telefon” nekoliko puta odložen jer se u kompaniji najpre mislilo da mogu samo da naprave hardver, ali su kasnije shvatili da im je potreban neko sa iskustvom iz te industrije.

A ukoliko ni sa njima ne uspije, Facebook uvjek može kupiti nekog proizvođača, od nedavnog izlaska na berzu zaradili su 16 milijardi dolara. RIM vrijedi oko 6, a čak se vrednost kompanije HTC procenjje na 11,8 milijardi, piše NYT.

Business Insider navodi nekoliko razloga zbog kojih je pravljenje Facebook telefona loša ideja i kaže da bi Facebook umesto toga trebalo da se fokusira na partmnerstva sa proizvođačima hardvera i mobilnih platformi, kako bi svoju društvenu platformu integrisao u sve telefone.

“Da, svi žele da budu Apple. Ali samo je jedan Apple u ovom momentu”, piše Business Insider, naglašavajući da su šanse Facebooka da postane sljedeći Apple male.

Iz Facebooka ove informacije nisu ni potvrdili ni negirali.