instant fap
NaslovnicaSanski Most

Registrirani sporadični slučajevi gripe

Registrirani sporadični slučajevi gripe

U pedijatrijskim i u ambulantama Doma zdravlja Sanski Most povećan je broj pacijenata sa simptomima virusnih infekcija gornjih disajnih puteva, nalik gripu.

Prema riječima dr. Nade Elijaš, načelnice Higijensko – epidemioploške službe, povećan broj pacijenata nije ništa neuobičajeno za ovo doba godine. Ona objašnjava da je povećan broj pacijenata sa tim tegobama očekivan u ovom periodu kada su građani zbog promjenljivih vremenskim prilika skloniji infekcijama. “Uglavnom se javljaju pacijenti sa bolovima u grlu, kostima i mišićima, visokom temperaturom,  glavoboljom i bololovima u zglobovima, te gubitkom apetita.

To je uobičajena simptomatologija za akutne respiratorne infekcije”, kaže dr. Elijaš. Tokom prošle sedmice u sanskoj zdrvavstenoj ustanovi sa akutnim respiratornim infekcijama registrovano je 60 pacijenata, od čega 40 blažih slučajeva i 20  sa sumnjom na grip i stanja slična gripu. Većinom su se javljali građani starosne dobi od 30 do 64 godine koji su ljekasku pomoć tražili u Hitnoj službi, te djeca u Pedijatrijskoj službi..”Bolest započinje umjereno povišenom tjelesnom temperaturom koja traje četiri do pet dana, a uporedo se javljaju glavobolja i malaksalost kao kod gripa. Ždrijelo je crveno, krajnici uvećani, a često su prisutni suzenje očiju, zapušen nos i osjećaj punoće u uhu”, navela je dr. Elijaš i dodaje da, osim kašlja koji može da se zadrži i do tri sedmice, ostali simptomi nestaju za nekoliko dana.

Ljekari upozoravaju građane da ne uzimaju antibiotike na svoj ruku, već da se prvo konsultuju sa ljekarom. Uzimanje više tečnosti, C vitamina, uravnotežena ishrana, ali i slojevito oblačenje zbog razlike u dnevnim temperaturama, preporuke su ljekara za prevenciju virunsih infkecija. Međutim, ukoliko visoka temperatura potraje duže od dva do tri dana treba se javiti ljekaru.

Najbolja zaštita protiv gripe je vakcinacija. Ljekari naglašavaju da se vakcina  može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa, čak i sada kada virus cirkuliše u populaciji, uz napomenu da se imunitet razvija nakon dvije do tri nedjelje nakon aplikacije vakcine. Vakcinu ne može primiti bolesna osoba. Pomenimo, da je besplatna vakcinacija u općini Sanski Most završena, obzirom da je potrošeno svih 550 doza vakcina koje je obezbjedio Zavod zdravstvenog osiguranja Unsko – sanskog kantona.

Ukoliko se građani planiraju vakcinisati, komercijalne vakcine mogu nabaviti u apotekama.Vakcine se preporučuju osobama preko 65 godina starosti, hroničnim bolesnicima koji imaju problema sa disajnim putevima i osobama koje imaju oslabljen imunitet.

KOMENTARI